Möjligheter till vidareutveckling på SiS

Läsa vidare, byta institution eller söka en ny roll – det finns flera olika sätt att kompetensutvecklas på SiS. Valideringen är en möjlighet att komma dit du vill. Molla berättar om hur hon gick från att vara behandlingsassistent till att bli handledare.
Det är full fart på huvudkontoret. Idag träffas alla SiS handledare och utbildare för sitt månatliga möte. En av handledarna på plats är Molla. Det var under 2019/2020 som hon blev antagen till SiS valideringsprogram. Ett program som innebär att 100 medarbetare per år får möjlighet att validera sin kompetens. Med valideringen och de kompletterande studierna får man en yrkeshögskoleexamen på 400 YH-poäng som socialpedagog.
– Jag började fundera på vad jag ville göra och hur jag kunde utvecklas. Så då ansökte jag om att få valideras.
Vi backar tillbaka bandet lite. Innan Molla, som är utbildad ridlärare, började på SiS arbetade hon som ridskolechef. Men efter 17 år var hon sugen på att göra något helt annat. Hon funderade på polisyrket men var mer intresserad av pedagogik vilket ledde till studier för att bli gymnasielärare i bland annat psykologi.
– När jag sen gjorde den obligatoriska verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) konstaterade jag att jag var mer intresserad av att jobba med ungdomarna än vad jag var av att jobba med själva läroämnena, berättar hon.
Så du blev inte lärare?
– Nej, efter att ha gått delar av lärarutbildningen var jag föräldraledig och sen började jobba på ridskola under en period igen. Det var strax efter som jag såg att det fanns en timvikarietjänst på SiS Långanäs ledig. 2006 började jag som behandlingsassistent från och till under ett år och därefter började jag jobba heltid och det tog inte lång tid tills jag fick en tillsvidaretjänst.
Kring 2014 började Molla längta tillbaka till hästvärlden och valde att hoppa på ett ridskolechefsjobb som hon kombinerade med ett extrajobb på ett HVB-hem.
Upplevde du att det var någon skillnad på HVB och SiS?
– Det var annorlunda eftersom du måste utmana dig själv på ett annat sätt. Där har man inga befogenheter utan där behöver du hitta andra sätt att hantera situationerna. När det blir livsfara måste vi stoppa, men annars kan vi inte ingripa, vilket utmanar på andra sätt. Det är viktigt att det finns HVB-hem också. De som inte behöver vara inlåsta ska ha boende och vård i öppna former.
Nya utmaningar på SiS
Under 2018 hörde SiS-hemmet Långanäs av sig och undrade om Molla ville komma tillbaka.
– Mycket hade hänt sen jag jobbade på SiS sist vilket kändes spännande. Det hade kommit mer forskning på vad som är gynnsamt i vården av de barn och ungdomar som är placerade på SiS som lett till en hel del förändring i arbetet. Våren 2019 blev jag etikansvarig, vilket ganska snart ledde till en hel del värdegrundsarbete med olika personalgrupper, det var även då jag ansökte till valideringsprogrammet. Eftersom jag hade jobbat med ungdomar och läst in en del kurser innan kunde jag validera mycket och behövde bara läsa in två kurser för att bli klar med utbildningen. Mycket av kunskapen hade jag även fått genom det praktiska arbetet på SiS.
Vad det tufft att plugga samtidigt som du jobbade?
– Nej det var inte så tufft eftersom jag bara hade två kurser. Jag läste en handledarutbildning på Jönköpings universitet samtidigt. Vid jul 2019 blev jag färdig med båda kurserna. Hösten 2020 pluggade jag vidare till handledare och även en kurs på helfart på personal, arbete och organisationprogrammet (PAO). Det var tufft, men det funkade för jag hade en chef som stöttade mig. Man får ju inte läsa på universitet eller högskola på arbetstid men jag använde lite semesterdagar och min dåvarande chef stöttade med att anpassa schemat så det skulle fungera. Det var väldigt lyxigt!
Vad gör du idag?
Idag är jag en av fem handledare på SiS. Jag åker runt till olika SiS-hem inom både ungdomsvården och missbruksvården, där jag handleder medarbetare i grupp. Det är verkligen jätteroligt! Vi har så många fantastiska medarbetare som gör ett otroligt jobb varje dag och natt på våra SiS-hem! Jag vill att ungdomarna och klienterna hos oss ska ha det bra. Har personalen det bra så kan de ge sitt bästa till ungdomarna och klienterna. Det är mitt driv!
Har du något råd till någon som är intresserad av att arbeta på SiS?
– Våga prova! Och våga fråga om saker du inte förstår. Om man redan är på SiS och vill utvecklas finns det massa möjligheter att byta målgrupp och institution. Plugga, vidareutveckla dig, bli gruppledare och mycket mer.
– Jag gillar att veckorna inte ser likadana ut. Det passar mig jättebra, individuellt så klart! Men det finns många olika sätt att jobba och olika scheman, avslutar Molla.
SiS validering
Varje år får 100 medarbetare möjligheten att validera sin reella kompetens och genom kompletterande studier ta examen som socialpedagog. För att bli antagen till validering på SiS krävs en tillsvidaretjänst som behandlingsassistent och två års erfarenhet av socialt behandlingsarbete. Medarbetare anmäler sitt intresse till sina chefer på SiS-hemmen och de i sin tur beslutar om vilka som får möjlighet. Efter att medarbetaren tagit examen konverteras tjänsten till behandlingspedagog.