Myndighetssamverkan för att skydda barn från kriminella gäng fortsätter
Regeringen har beslutat om ett förnyat uppdrag för samverkansformen Bob – barn och unga i organiserad brottslighet. Statens institutionsstyrelse (SiS) utvecklar tillsammans med sju andra myndigheter en nära samverkan för att motverka att barn och unga rekryteras till kriminella nätverk. Arbetet sker på nationell, regional och lokal nivå genom så kallade Bob-råd.
Bob-strukturen säkerställer att informationsdelning, kontaktvägar och operativ samverkan finns på plats i alla kommuner och lokalpolisområden. Målet är att det ska finnas en tydlig handlingsberedskap när ett barn riskerar att dras in i kriminalitet eller redan är brottsaktiv.
Regeringen vill med det förnyade uppdraget säkerställa att stödet från nationell och regional nivå fortsätter att utvecklas, så att det lokala arbetet med barn och unga i riskzon blir ännu mer effektivt. Goda exempel och erfarenheter ska tas till vara och spridas.
– Att motverka att barn dras in i grov kriminalitet kräver tät och strukturerad samverkan mellan olika aktörer. Tanken är att de lokala Bob-råden, bestående av kommunala aktörer och polisen, snabbt ska kunna samordna insatser för barn och unga i riskzon, säger Malin Bergman, samordnare för SiS insatser i regeringsuppdraget.
Förutom SiS ingår Polismyndigheten, Brottsförebyggande rådet (Brå), Kriminalvården, Länsstyrelserna, Socialstyrelsen, Skolverket och Åklagarmyndigheten i Bob-samverkan.
Uppdraget ska redovisas till regeringen senast den 29 april 2026.
SiS förstärker insatserna med familjearbete
Inom ramen för det förnyade uppdraget utvecklar SiS också egna insatser på ungdomshem med hög säkerhetsnivå.
Ett nytt projekt med fokus på familjearbete och familjebehandling för äldre pojkar pågår, och just nu rekryteras familjebehandlare till fem särskilda ungdomshem.
– Genom att arbeta nära ungdomarnas familjer kan vi stärka möjligheterna för ungdomarna att leva ett liv utan kriminalitet efter sin placering hos oss. Familjens roll är ofta avgörande, säger Malin Bergman.
SiS fortsätter samtidigt sina ordinarie insatser för att minska återfallsrisken. Dessa består bland annat av behandlingsprogram som syftar till att stärka ungdomarnas självkontroll, problemlösningsförmåga och sociala färdigheter.
Genom myndighetens kännedom om ungdomarna och deras familjer bidrar SiS aktivt i planeringen av framtida insatser och boendeformer efter avslutad placering.