En nationell stödfunktion för placeringar ska utredas

Regeringen har vid regeringssammanträdet torsdagen den 17 juli gett en särskild utredare i uppdrag att kartlägga och analysera vårdkedjan när det gäller placeringar av barn och unga utanför det egna hemmet. Bland annat ska utredaren föreslå hur en nationell stödfunktion för placeringar kan utformas och organiseras.

Syftet är att säkerställa att placeringar blir mer ändamålsenliga, långsiktiga och anpassade efter varje barns behov.

Caroline Oredsson, överdirektör
Caroline Oredsson, överdirektör

− De barn och unga som verkligen behöver en plats hos oss måste få det, och de som är redo för att ta nästa steg i vårdkedjan måste kunna gå vidare till en annan placering, säger Caroline Oredsson, överdirektör på SiS.

− Vi på SiS har idag stor kompetens och erfarenhet inom placeringar för barn och ungas bästa. Det är viktig att utredningen framöver får ta del av myndighetens kunskap och breda erfarenhet inom området när den ska föreslå hur en nationell stödfunktion kan arbeta.

Svårt att hitta rätt plats

Kommunernas socialtjänster ansvarar för att barn och unga får det stöd och de insatser de har rätt till. Socialtjänsten har en avgörande roll för att motverka och förebygga att barn och unga dras in i kriminalitet och utnyttjas i kriminella sammanhang.

I dag har många socialtjänster svårt att hitta rätt placering för barn, särskilt vid akuta placeringar eller vid behov av specialiserade insatser. Det riskerar att skapa otrygghet, och att barn inte får den vård och behandling som de har rätt till. En ny stödfunktion ska ha en rådgivande och stödjande roll gentemot socialtjänsten och bland annat stärka matchningen mellan barns behov och tillgängliga platser genom ökad överblick över olika placeringsalternativ.

I direktivet anges att det ska föreslås hur en nationell stödfunktion för placeringar kan utformas och organiseras inom ramen för befintlig myndighetsstruktur.

Den statliga barn och ungdomsvården förändras

Den statliga barn och ungdomsvården befinner sig i stor förändring. Parallellt med denna utredning pågår flera utredningar som berör SiS. Bland annat ska utredningen för att reformera den statliga barn- och ungdomsvården presentera ett delbetänkande med delar av sina förslag i början av november 2025.

Det nu aktuella uppdraget ska redovisas för regeringen senast den 16 oktober 2026.

Nyhet,

Kontakt

Stefan Hell Fröding
Pressekreterare
Telefon direkt: 010-453 40 90

stefan.hellfroding@stat-inst.se

Dela sidan med andra