Statens Institutionsstyrelse - till startsidan Det gäller livet.

Korta texter

Att stå för den man är

"Att stå för den man är, är en viktig del i livet" Om man mobbar en annan människa för hans eller hennes utseende….så blir det automatiskt en personförändring hos den mobbade. Är det inte bättre att bara strunta i dom andra och säga att "du sluta tracka mitt utseende jag trivs med hur jag ser ut, så låt mig va" Man ska inte behöva byta stil bara för att en snobbig södermalmstönt tycker det. Det är som med mig, jag har gjort en hel del människor illa och det får jag leva med…fast jag har ett rykte som lyder "den där Rille, han är helt bränd" så måste jag ändå stå för vem jag är! fast jag skäms för det jag har gjort.

Konflikter

Att bråka med polarna är en sak, att bråka med dom som inte platsar är en annan. Egentligen är det samma sak, fast det får olika konsekvenser…Jag menar att när jag försöker gå en egen väg. blir det strul i gruppen. Det kan vara svårt att stå för en egen åsikt. är man en grupp på 7 till 10 stycken så är det ofta grupptrycket som styr ens vilja. Ifall gruppen vill råna en gammal tant på hennes pensionspengar, fast jag inte vill det, så blir det automatiskt att jag hakar på. Det kan bli ganska stora konflikter t ex polisanmälan eller liknande.

Min egen historia om mina konflikter

Det började med att jag ville hänga i gäng. Och det var roligt till en början men sen gick det för långt, vi började med att sno bilar och röka brass.

Den konsekvensen jag fick ut av det hela va att jag blev omhändertagen och placerades på ett §12-hem, och en massa rättegångar.

Jag kom hem efter c:a 3 månader. Jag lovade mig själv att aldrig mer vara med mina gamla polare, det gick bra till en början men längtan till att göra ett brott var ganska stor. Jag tog kontakt med gänget redan efter en vecka. Vi började supa rätt ofta, till slut en kväll så krökade vi mycket och jag blev så påverkad som man kan bli, det slutade med att jag bråkade med en kompis, han blev skadad. Jag fick ett straff för detta brott som jag hade begått, jag blev dömd till 6 månader LSU (sluten ungdoms vård). Jag har suttit av min tid av straffet nu, men sitter på LVU i 6 månader. Nu har jag suttit över ett år på olika behandlingshem, bara för att jag inte var tillräckligt stark nog att säga emot mina gamla polare.

Till alla Er där ute, som har ungefär samma problem som jag har vill jag säga: Ni måste våga stå på er, för er egen skull.

Era kompisar kommer skita fullständigt i er när ni väl sitter i smeten.

Get smart with ART!

Det finns en så kallad ART-metod som är rätt så effektiv. Där lär man sig att kontrollera ett aggressivt beteende och självbehärskning.

Första gången jag kom i kontakt med ART så tyckte jag att det inte var någon idé att vara med på ART-lektionerna, för det skulle inte fungera. Det tog ett tag innan jag ville vara med men det hjälper faktiskt mig att kunna kontrollera min ilska, jag klarar bättre av olika svårigheter.

Tack vare arten så kan jag gå ifrån ett bråk eller något i de hållet.
Rickard

§ 12 LVU

När jag var sju år flyttade jag hemifrån för första gången i mitt liv.

Nu är jag sjutton år och har bott på 9 sis hem.

Vart har mitt liv tagit vägen tänker jag, men är det någon som kan svara på det?

Är det ett liv att bo som jag gör? Eller kanske är det bra att bo som jag gör? Är det någon som kan svara mig på det?

Vad ska jag säga till mina barn när jag blir stor om dom frågar, pappa vad gjorde du när du var barn?

Jag önskar jag kunde spola tillbaka bandet och börja om jag vill kunna vara som en "normal" kille i sjutton års ålder gå i skolan kunna sitta hemma bredvid mamma och pappa och se på tv sitta vid matbordet med min familj i stället för och sitta med sex killar och fem personal inlåst på ett ungdomshem.

Vad är det för liv? Jag ångrar verkligen allt dumt jag har gjort men finns det ingen som kan hjälpa mig ifrån detta liv jag vill bli "normal"!

När jag tänker på en kompis som är hemma med sin tjej sitter hemma bredvid sin mamma och pappa på julafton, vill jag nästan börja gråta. Varför kan jag inte få ha det så? Varför kan ingen svara mig på det?

Jag är så trätt på detta liv jag lever. När jag tänker efter hur mitt liv har varit så får jag stor ångest.

Men jag har bestämt mig nu en gång för alla, att nu får det vara nog på allt. Jag ska bli "normal" Jag ska vara den killen jag kan, om jag vill. Jag ska visa alla att jag inte är en sån kille som behöver sitta på ett ungdoms hem.

Jag har haft en jobbig uppväxt men för det ska jag inte behöva vara "onormal".

Man kan ju inte spola tillbaka bandet. Så det är bara att ta tag i sig själv och bestämma sig att man vill något i sitt liv.

Och man får kämpa för det man kan inte bara skita i allt. Det är väldigt enkelt att göra det.

Men hur kommer det att sluta då? NEJ aldrig jag vill ha en familj det tog mig sju år att förstå det.

Man måste kämpa för sitt liv.

Jag bor nu på ett § 12 hem och det ska vara mitt sista. Jag tänker inte lura mig själv längre. Någon gång måste man komma till insikt. Vill man ha ett bra liv så får man göra det bra. Så tycker i alla fall jag.
Nicklas

En erotisk novell

Det var en solig sommardag. Luften var varm och det var vindstilla. Jag och Andreas låg på stranden och kollade på tjejer som var på badplatsen. Bakom oss så satt det tre söta tjejer som solade och dom satt och pratade om killar som var på stranden. Sen pratade dom om en fest som en kompis till oss skulle ha och dit skulle vi också. En av dom var blond och två hade mörktblont hår. Dom tre tjejerna var mellan 14-17 år och min kompis Andreas frågade dom om dom skulle dit. Den blonda hade snyggt utseende och hon hade så fin röst. Hon hade blont och långt fint hår och hon slängde håret fram och tillbaka. Sen tog hon handen drog den i håret. Jag kände att min kropp blev varm av upphetsning och jag ville ha henne med eller utan kläder.

När vi kom till festen, så var tjejerna där men jag kollade bara efter den blonda tjejen. Jag hade tankar om henne hela kvällen och jag tänkte erotiska tankar om henne. Jag gick fram till där ölen stod och gick till henne och pratade. Vi stod och pratade om allt möjligt. Sen när vi hade suttit ett tag, så frågade jag om hon ville ha något att dricka. Hon ville ha en öl, så jag gick och hämta det.

Sen gick vi in i ett rum med en säng och väl där inne så tog jag av henne den kortärmade tröjan så hon hade bara bh på överdelen av kroppen. Jag kysste hennes hals och sedan gick jag neråt på magen. Sen knäppte jag upp knappen och gick ner i hennes byxor samtidigt som jag smekte hennes rygg. Vi hånglade och jag smekte henne i håret samtidigt som vi placerade oss i sängen. Jag tog henne på baken och hon tyckte det var skönt. Sen viskade hon mig i örat vad vi skulle göra. Jag tog henne på brösten samtidigt som jag kysste dom sakta. Kysste hennes hals samtidigt som jag smekte hennes hår en gång till för att håret var så mjukt. Sen tog vi på oss kläderna och gick ut från rummet. När vi kommit ut från rummet så kysstes vi. Min kompis och hennes kompisar såg när vi kysstes.

Vi gick och tog varsin öl ifrån kylskåpet i köket och sen gick vi och satte oss i soffan. Vi satt i soffan och drack öl, kramades och pratade om min kompis Andreas som satt och pratade med en annan tjej som var mörkblond. Jag smekte henne på låret och hon tyckte det var skönt. Hon började rufsa mig i håret och det tyckte jag var skönt. Jag tyckte om henne för att hon var snäll, gullig, omtänksam och underbar. Hon var tvungen att gå och ringa hem till sina föräldrar och berätta var hon är samt när hon skulle komma hem.

Min mobiltelefon började ringa flera gånger. Först ringde mamma, andra gången ringde min bror och sen ringde min kompis. Mamma ringde och sa att hon hade kommit hem och frågade när jag hade tänkt komma hem. Jag sa att jag inte visste. Min bror frågade om jag kunde min äldsta brors mobilnummer och han fick mobilnumret. Kompisen frågade vad jag gjorde och jag sa att jag var på fest med Andreas. Men sen skulle jag och Andreas åka hemåt så jag kysste henne och då fick jag hennes hemnummer. Några dagar efter så bjöd jag henne först på restaurang och sedan på bio. En dag efter så blev vi ihop.
Jonas

Hur jag blev en kändis

Jag började att rappa på gatan för att folk skulle tycka om jag var bra eller falsk.

För två år sen, när jag var ett barn som ville lämna gatan, var jag klädd som en hip-hopare med gymnastikbyxor och collegejacka.

Jag och några till började rappa och en man kom fram till oss och frågade om vi ville komma över till hans studio och spela in våra låtar. När vi hade gjort låtarna ville han köpa dem och göra oss kända.

När jag berättade det för mina föräldrar blev de glada för min skull. Jag gav några intervjuer i TV och i några tidningar. Det kändes ganska skämmigt men man måste vänja sig.

Jag har sålt 100 000 000 prylar för x antal kronor. I dag bor jag med min familj i Los Angeles och min framtid är att få dö lycklig.
Eric

Jag känner en sån djup längtan, en längtan som ibland förtär mig inombords. Jag har längtat bort till någonting annat här i livet väldigt länge. Jag kommer aldrig att bli riktigt lycklig, jag vet det för längtan känns så djupt inom mig. Jag kan inte förtrycka eller förneka den. Jag undrar var jag hör hemma. Jag försöker att göra mitt allra bästa för att livet ska bli bättre men någonstans på min väg så går hela tiden någonting snett… Jag undrar ofta vad det beror på. Jag vet inte hur mycket till jag orkar. Det går den tid då allting är bra men sen blir allting fel och då vantrivs jag och blir deprimerad. Jag känner och vet att mitt hjärta tyngs av någonting. Jag undrar var jag hör hemma, vem jag är. Allting tynger ner och plågar mig inombords för varje steg jag tar. Den smärta jag känner, vet jag att ingen annan känner. En del människor säger att besvikelse går över, att man kommer över det som hänt. Men jag har blivit sviken och jag vet att den smärta jag har fått känna och dom sår jag har fårr aldrig kommer att läkas. Det enda jag vill är att mitt liv ska ta slut.
Jannika

LVG – Lagen om vård av gubbe!

Jag här på Uppsalas socialnämnd för äldre söker LVG till Lars.

Han har under natten till 03-01-24 rökt pipa inne i Bärby ungdomshems lokaler och så åker han en Lada som är gul.

Jag här på Uppsalas socialnämnd för äldre misstänker även att han har hjälpt sin kompis Kjell ut ur landet och han hade redan LVG när han rymde.

Nu ska han upp till högsta domstolen och kanske få LSG (LAGEN OM SLUTEN GUBBVÅRD). Jag misstänker även att han sitter i klistret i Bangkok.

Adam är en i mängden, han har rökt cigarr i skolans lokaler som jag ser som ett mycket allvarligt brott.

Han har många bilar och han kör för fort.

Jag tror inte att någon av dem vet vad som är rätt och fel i samhället.

Dom riskerar både sin och andras hälsa och det anser jag vara fel och ett allvarligt problem.

Snart slår det över för dom stackars gubbarna, dom är överintelligenta.

Dom kan även få LVG i pensionärshemmet men med vissa ramar.

DOMEN

Lars, härmed på Uppsalas socialnämnd för äldre (länsrätt) anser jag att han behöver vård och bearbeta sina problem inom låsta former för att han inte själv anser att han behöver vård. Jag tror inte att han klarar av vård inom öppnare former.

Domen omprövas vart sjätte år.

Kjell, härmed på Uppsalas socialnämnd för äldre (högsta domstol) anser jag att han behöver vård inom dom stängda formerna för att han är rymningsbenägen. Han behöver även bearbeta sitt humör.

Adam, härmed på Uppsalas socialnämnd för äldre (länsrätt) anser jag att han kan klara öppnare former men med vissa ramar.

Missköter han sig, så blir det under låsta former.

Han får en sista chans nu att visa att han klarar av detta.

INGEN DOM GÅR ATT ÖVERKLAGA!

Med vänlig hälsning Uppsalas socialnämnd för äldre
Sebastian

Min idol

Min idol heter Peter Forsberg, är 30år gammal och spelar ishockey i NHL. Han är född i Örnsköldsvik och bor i Nordamerika. Han är känd för att han gjorde ett mycket fint mål mot den kanadensiske målvakten på ishockey VM. Han är bra på att passa pucken när någon i hans lag ska göra mål. Han är världens bästa hockeyspelare tycker jag. Om jag fick chansen att träffa honom i Ö-vik skulle jag fråga honom om hans autograf. Hans hockeyteknik är speciell.
Yahye

Om mitt liv i Somali

Jag är en kille 17 år kommer ursprungligen från Somali och jag vill berätta mitt liv i Somali.

Min mamma dog när jag var 2 år gammal och min farmor tog hand om mej.

Det var inbördeskrig när jag var 5 år. Jag och min farmor var inne i stan och handla. Det blev skottlossning. En kille på 7-8 år blev skjuten i magen och låg på marken. Hela magen var ute.

Min bror som var 12 år tvingades vara med i kriget och farmor var rädd för att min bror skulle dö. Till slut bestämde farmor att hon skulle fly med oss.

Vi kom till Nairobi i Kenya och vi fick kontakt med pappa som bodde i Sverige och på de visät fick vi komma till Göteborg i Sverige.
Abukar

Sagan om lilla Dennis

Dennis kompis heter Christian den fule. Han var klen som en gren. Ibland gick dom tillsammans på gatan och sålde Bingolotter till Matte och Danne. Matte köpte 13 st och Danne köpte 8 st. Christian hade 9 st kvar, Dennis hade 4 st kvar. Dom gick till stor ful gubbe och sålde alla Bingolotter. En dag var lilla fula Dennis på fotbollsmatch. Han är en gnagare som gillar müsli. På match stod han i hejaklacken, (Blackarmbåge). Sen när Dennis började gå på folk blev han slaktad av en Djurgårdare. Det blev en stor kötthög av lilla Dennis.
Jonas