Statens Institutionsstyrelse - till startsidan Det gäller livet.

Information om tjänsten

SiS ungdomshem Sundbo söker två lärare

Arbetsplatsbeskrivning

Statens institutionsstyrelse, SiS, är en myndighet som ansvarar för individuellt anpassad tvångsvård för ungdomar och för vuxna med missbruk. Det gör vi på särskilda ungdomshem och LVM- hem över hela landet. SiS verkställer även sluten ungdomsvård och finansierar forskning för att utveckla vården och behandlingen. I klartext är det vårt uppdrag att vända liv som präglats av utanförskap, missbruk och psykosociala problem. Därför spelar SiS en avgörande roll i vårdkedjan och ger hopp i svåra situationer. Att skapa den livsviktiga förändringen och möjligheten är inget vanligt jobb. Därför blir ditt arbetsliv på SiS en resa i personlig utveckling och din vardag en tuff och spännande utmaning på alla professionella plan. SiS ungdomshem Sundbo utanför Fagersta tar emot icke skolpliktiga pojkar med psykosocial problematik samt kriminalitet och missbruk. Vi har i uppdrag att bedriva vård för ungdomar med särskilda vårdbehov och tar emot pojkar som har dömts till sluten ungdomsvård (LSU).

Arbetsbeskrivning

SiS har ansvar för alla inskrivna ungdomars utbildning oavsett problematik eller placeringsform. Alla ungdomar som vistas på ungdomshemmet ska få den utbildning de behöver och har rätt till. På Sundboskolan sker nästan all undervisning inom ramen för introduktionsprogrammen. Skolverksamheten inom SiS följer samma författningar som övriga skolväsendet, förutom att det med hänsyn till eleven får ske nödvändiga avvikelser i undervisningen. Sundboskolan utgör en egen enhet på ungdomshemmet. Som lärare hos oss arbetar du oftast på högstadienivå med ungdomar i behov av stöd. Många ungdomar har funktionshinder av socioemotionell och neuropsykiatrisk natur, varför erfarenhet av detta är önskvärt. Vi arbetar med små elevgrupper och hög lärartäthet vilket gör att man som lärare har goda möjligheter till anpassning av undervisningen samt att man har tid att lära känna och kunna möta eleverna utifrån deras behov. Elevernas skiftande erfarenheter och resultat från tidigare skolgång medför att undervisningen kan bli såväl motivationsskapande som kunskapsförmedlande. I uppdraget ingår undervisning samt att vara mentor. Det kommer ibland att krävas handledning av elever i andra ämnen. Du planerar, genomför, följer upp och dokumenterar undervisningen. Du dokumenterar elevers kunskapsutveckling, göra bedömningar och sätter betyg. Ger återkoppling av elevens kunskapsutveckling till eleven själv, föräldrar/vårdnadshavare och socialtjänst. Du kommer både att samverka med och ges stöd av andra yrkesgrupper så som SYV, avdelningsföreståndare, behandlingssekreterare, behandlingspedagoger och psykologer. Arbetsuppgifter kopplade till säkerhet, särskilda befogenheter och den fysiska arbetsmiljön kan förekomma. Det finns stora möjligheter för den som vill vara med och utveckla verksamheten både på Sundboskolan lokalt men även på nationell nivå i t.ex. SiS ämneslärarnätverk.

Kvalifikationer

Vi söker två lärare med genuint intresse för ungdomar och med förmåga att driva och utveckla skolverksamhet. Du ska vara legitimerade lärare eller är i slutet av din lärarutbildning med minst behörighet att undervisa i högstadiet. Du behöver tilltalas av möjligheten att undervisa och bygga tillitsfulla pedagogiska relationer i mindre undervisningsgrupper. Vi söker en lärare med matematik som en del av behörigheten, gärna kombinerat med något NO-ämne och en lärare med svenska som del av behörigheten. För att klara arbetet med ungdomar med psykosocial problematik och kriminalitet är det viktigt att du kan identifiera och möta elevens behov med höga realistiska förväntningar samt motivera och leda eleven mot sina mål. Det är också viktigt att du kan bygga professionella arbetsrelationer och skapa en trygg lärmiljö för elever med särskilda behov inom ramen för den mindre undervisningsgruppen. Vi ser gärna att du är prestigelös, flexibel, kan sätta och bibehålla gränser på ett respektfullt sätt och har en tilltro till att alla elever kan finna en väg till utbildning och arbete. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet. Vi tillämpar semestertjänst.

Anställningens omfattning

Anställningsform: Tillsvidareanställning Omfattning: Heltid Till höstterminen eller enligt överenskommelse

Ansökan

Ansök senast: 2021-04-15 Referensnummer: 2.9.1-02058-2021
Välkommen att söka genom att:

Lön

Löneform:

Anställning

Antal annonserade arbetstillfällen: 2 Arbetstid: Dagtid

Kontakt

Kontaktperson
Fackliga företrädare
Malte Karlsson
tf. Rektor
0104535102
Johan Stadler
SACO-S
010-453 51 16

Lisa Vestlund
Rekryteringsansvarig
010-453 52 19
Torbjörn Israelsson
SEKO
010-453 51 24

Mikael Vuopio
OFR/ST
Övrigt

Övrigt: SiS arbetar aktivt mot all form av diskriminering och välkomnar alla sökande. Information om att arbeta inom myndigheten