Statens Institutionsstyrelse - till startsidan Det gäller livet.

Information om tjänsten

SiS säkerhetsavdelning söker jurist för utredning om säkerhetsregister mm

Arbetsplatsbeskrivning

Statens institutionsstyrelse, SiS, är en myndighet som ansvarar för individuellt anpassad tvångsvård för ungdomar och för vuxna med missbruk. Det gör vi på ungdomshem och hem för vuxna med missbruk, över hela landet. Hos oss på SiS blir ditt arbetsliv en tuff och spännande utmaning. Oavsett var i vår organisation du arbetar, eller vilken tjänst du har, hjälper du till att skapa livsviktig förändring. På huvudkontoret i Solna Business Park är vi ca 270 medarbetare och tillsammans arbetar vi för att stötta och utveckla myndighetens ca 4000 medarbetare.

Arbetsbeskrivning

Vill du bidra till att våra ungdomar, klienter och medarbetare får en tryggare tvångsvård? Sök tjänsten som jurist vid säkerhetsavdelningen på SiS huvudkontor. Dataskyddsförordningen och SolPuL ger ett långtgående stöd för behandling av integritetskänsliga personuppgifter i myndighetens arbete med vård och behandling. För att arbeta mer systematiskt och rättssäkert med personuppgifter som behövs för att upprätthålla ordning och reda men även för att förhindra brottslighet under verkställigheten av den slutna ungdomsvården (LSU) har SiS behov att behandla bl. a brottsrelaterade uppgifter i högre utsträckning än idag. För att möjliggöra det talar mycket för att det finns behov av att reglera sådan verksamhet i en särskild registerförfattning samt att se över förutsättningarna för myndighetssamverkan ur ett säkerhetsskyddsperspektiv. Du kommer att skriva och föredra framställningar om lagstiftningsändringar till socialdepartementet. Vi söker nu en jurist som utreder möjligheterna för SiS att behandla personuppgifter i syfte att förebygga och hantera hot- och våldssituationer, förhindra brottslighet och att upprätthålla en trygg och säker tvångsvård. Mot bakgrund av denna utredning ska du om behov bedöms föreligga, ta fram en framställan om författningsändring avseende särskild registerförfattning för SiS samt eventuellt förslag om ändringar i SiS myndighetsinstruktion.

Kvalifikationer

Arbetet ställer krav på juridiskt skicklighet och mycket god analytisk förmåga. Vi ser att du är noggrann, strukturerad då din roll omgärdar samtliga verksamheter inom myndigheten. Du är van vid att arbeta självständigt och att driva arbetet framåt. Hög integritet är viktigt och du behöver vara van att hantera känslig information på ett ansvarsfullt sätt Det är viktigt att du har god samarbetsförmåga och ett serviceinriktat förhållningssätt eftersom rollen innebär mycket samverkan. Vi fäster stor vikt vid dina personliga egenskaper. Vi söker dig som har: • Jur.kand examen eller juristexamen • Flerårig erfarenhet av kvalificerat juridiskt arbete på myndighet. Det är meriterande om du har: • flerårig erfarenhet av praktiskt juridiskt arbetet kring personuppgifter och informationshantering inom den offentliga verksamheten, gärna inom ramen för underrättelsearbete eller motsvarande, • djupa kunskaper inom dataskyddslagstiftningen, • kunskaper inom säkerhetsskyddslagstiftningen, • genom arbetet förvärvat kunskaper i allmän förvaltningsrätt, inom offentlighet och sekretess och inom sociallagstiftningen.

Anställningens omfattning

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning Omfattning: Heltid enligt överenskommelse

Ansökan

Ansök senast: 2022-08-19 Referensnummer: 2.9.1-3986-2022
Välkommen att söka genom att:

Lön

Löneform:

Anställning

Antal annonserade arbetstillfällen: 1 Arbetstid: Dagtid

Kontakt

Kontaktperson
Fackliga företrädare
Petter Wåhlberg
Enhetschef
010-453 43 82
Taina Niskala
Saco-S
010-453 40 35

Jenny Kingstedt
OFR ST
010-453 40 77

Peter Kvist
SEKO
010-453 41 09


Övrigt

Övrigt: SiS arbetar aktivt mot all form av diskriminering och välkomnar alla sökande. Inför rekryteringsarbetet har SiS tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanber oss därför bestämt kontakt med mediesäljare, rekryteringssajter och liknande. Vill du veta var vi finns?
Se arbetsplatsen på karta här