Jobbeskrivning

Dataskyddshandläggare

Statens institutionsstyrelse, SiS, är en myndighet som ansvarar för individuellt anpassad tvångsvård för ungdomar med komplex psykosocial problematik och för vuxna med missbruk. SiS verkställer även sluten ungdomsvård. Det gör vi på ungdomshem och hem för vuxna med missbruk, över hela landet. Hos oss på SiS blir ditt arbetsliv en spännande utmaning. Oavsett var i vår organisation du arbetar, eller vilken tjänst du har, hjälper du till att skapa livsviktig förändring.

På huvudkontoret i Solna Business Park är vi ca 300 medarbetare och tillsammans arbetar vi för att stötta och utveckla myndigheten med ca 4000 medarbetare.

Arbetsbeskrivning

På SiS pågår nu ett omfattande förändringsarbete, inte minst genom den nya organisation som sjösattes den 1 januari 2023. I samband med detta skapades en ny rättsavdelning. När alla medarbetare är på plats kommer avdelningen att ha ca 40 medarbetare som till största delen består av jurister. Rättsavdelningen delas in i tre sektioner, sektionen för myndighetsjuridik, sektionen för verksamhetsjuridik och sektionen för informationsförsörjning. Avdelningen leds av en rättschef och tre sektionschefer. 

Vi söker nu dig som vill vara en viktig del av vår förändringsresa för att skapa arbetssätt som säkerställer likvärdighet, effektivitet och rättssäkerhet med fokus på ungdomar och klienter. Som dataskyddshandläggare kommer du att arbeta vid sektionen för informationsförsörjning, som leds av en sektionschef. Vid sektionen kommer det utöver de två dataskyddhandläggarna att finnas två dataskyddsjurister, en informationssäkerhetssamordnare, en informationssäkerhetsexpert, fem registratorer och fyra arkivarier.

Hos oss kommer du att ha varierande och intressanta arbetsdagar. Där du bland annat genom råd och stöd ser till att SiS följer dataskyddslagstiftningen. En viktig del kommer också vara att sprida kunskap i organisationen, bland annat genom att hålla internutbildningar gällande dataskydd. Du driver självständigt dina frågor framåt och arbetar i nära kontakt med bl.a. medarbetare vid sektionen för informationsförsörjning, It- och digitaliseringsavdelningen, förvaltningen för SiS olika it-system och SiS dataskyddsombud.


I uppdraget som dataskyddshandläggare ingår bl. a. att: 

 • Ge råd och stöd i fråga om verksamhetens behandling av personuppgifter
 • Se till att SiS följer gällande dataskyddslagstiftning
 • Ge råd och stöd i frågor om dokumentation av verksamhetens personuppgiftsbehandling
 • Utveckla ett systematiskt arbetssätt för SiS hantering av personuppgifter
 • Utforma styrdokument och information rörande personuppgiftsbehandlingen inom SiS.
 • Ta fram och utveckla processer för efterlevnad av regelverket för personuppgiftsbehandlingen
 • Delta i införandet och efterlevnaden av framtagna styrdokument och processer gällande dataskyddslagstiftningen
 • Informera och utbilda myndighetens medarbetare i personuppgiftsbehandling 
 • Handlägga personuppgiftsincidenter, begäran om registerutdrag och ärenden i övrigt avseende registrerades rättigheter
 • Genomföra konsekvensbedömningar
 • Omvärldsbevaka frågor rörande dataskyddslagstiftningen
 • Samverka med andra myndigheter och aktörer i frågor rörande dataskydd

SiS verksamhet ska vara jämlik och fri från diskriminering och vi utför vårt arbete med god etik och hög kvalitet. På rättsavdelningen präglas arbetet av hög tillgänglighet för verksamheten då vi arbetar brett mot hela myndigheten.

Tjänsten har placeringsort i Solna. Det förekommer generellt sett inte resor i tjänsten. SiS erbjuder en hybrid arbetsmiljö fördelat mellan kontor och distansarbete. Som statligt anställd har du förmånliga semestervillkor. Vi erbjuder även kompletterande ersättning vid föräldrapenning.

Kvalifikationer

 • Eftergymnasial examen (universitetsexamen, högskoleexamen eller YH-utbildning), gärna med inriktning på juridik, informationssäkerhet, digitalisering eller arkiv
 • Goda kunskaper inom dataskyddslagstiftningen

Det är meriterande om du har erfarenhet av att arbeta med dataskydd, informationssäkerhet, arkiv, digitalisering eller it-förvaltning.

Det är också meriterande om du har erfarenhet av att

 • Dokumentera personuppgiftsbehandlingar
 • Genomföra informationsklassningar
 • Göra utredningar rörande personuppgiftsincidenter
 • Arbeta med regelefterlevnad
 • Hålla utbildningar inom området
 • Ta fram styrdokument och att ge råd och stöd inom området
 • Arbete på SiS eller annan myndighet

För att lyckas i rollen ska du kunna arbeta både självständigt och i grupp. Vi ser att du är noggrann och strukturerad och arbetar för att prioritera och lösa ditt uppdrag på ett effektivt sätt. Vidare behöver du ha ett gott omdöme och kunna ta ett stort eget ansvar samt driva ditt arbete framåt. Det är viktigt att du har god förmåga att förklara och kommunicera dataskyddslagstiftningen på ett enkelt sätt. För att du ska trivas ser vi att du är en person som motiveras av varierade arbetsuppgifter och gärna delar med dig av dina kunskaper. Vi kommer att lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper och förmågor.

På SiS månar vi om ett gott medarbetarskap. Det innebär att du som medarbetare tar ansvar för ditt arbete, bidrar till utveckling och medverkar till ett gott samarbete. Läs mer om vårt medarbetarskap.

Anställning: 

Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid och inleds med sex månaders provanställning. Tillträde enligt överenskommelse. 

Ansökan: 

Välkommen att registrera din ansökan i vårt rekryteringsverktyg! Tester och arbetsprover kan komma att ingå i rekryteringsprocessen. 

 

SiS arbetar aktivt mot all form av diskriminering och välkomnar alla sökande.
För arbete på våra institutioner gör SiS registerkontroll innan anställning.
Inför rekryteringsarbetet har Statens institutionsstyrelse tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanber oss därför bestämt kontakt med mediesäljare, rekryteringssajter och liknande.
Läs gärna mer om oss på https://www.stat-inst.se/jobba-hos-oss/

Ansökan

Ansök senast: 2023-06-12 Referensnummer: 2.9.1-3978-2023

Kontaktpersoner

Pontus Ockborn
Sektionschef
010-453 40 32

Jenny Kingstedt
ST-OFR
010-453 40 77

Peter Kvist
SEKO
010-453 41 09

Isabelle Strid
SACO
0104534068