Jobbeskrivning

SiS söker jurister som vill göra skillnad

Statens institutionsstyrelse, SiS, är en myndighet som ansvarar för individuellt anpassad tvångsvård för ungdomar med komplex psykosocial problematik och för vuxna med missbruk. SiS verkställer även sluten ungdomsvård. Det gör vi på ungdomshem och hem för vuxna med missbruk, över hela landet. Hos oss på SiS blir ditt arbetsliv en spännande utmaning. Oavsett var i vår organisation du arbetar, eller vilken tjänst du har, hjälper du till att skapa livsviktig förändring.

På huvudkontoret i Solna Business Park är vi ca 300 medarbetare och tillsammans arbetar vi för att stötta och utveckla myndigheten med ca 4000 medarbetare.

Arbetsbeskrivning

På SiS pågår nu ett omfattande förändringsarbete, inte minst genom den nya organisationen som sjösattes den 1 januari 2023. Genom den nya organisationen skapades en ny rättsavdelning. Rättsavdelningen delas in i tre sektioner, sektionen för myndighetsjuridik, sektionen för verksamhetsjuridik och sektionen för informationsförsörjning. Vi söker nu fyra jurister till våra sektioner för verksamhetsjuridik och myndighetsjuridik.

Du har nu möjlighet att vara med på en förändringsresa som syftar till att skapa arbetssätt som säkerställer likvärdighet, effektivitet och rättssäkerhet med fokus på ungdomar och klienter.

Som jurist hos oss har du en varierande och intressant arbetsdag. Arbetet omfattar alla juridiska frågor som kan uppkomma vid en stor förvaltningsmyndighet. Bland arbetsuppgifterna förekommer juridisk rådgivning till de särskilda ungdomshemmen, LVM-hemmen och huvudkontoret, upprättande av rättsutredningar, utarbetande av remissvar, framtagande av riktlinjer i juridiska frågor samt yttranden till domstolar och andra myndigheter. Du medverkar även i olika arbetsgrupper som ansvarar för att utveckla verksamheten. Att hålla i internutbildningar i juridiska frågor tillhör också arbetsuppgifterna. På sektionen för verksamhetsjuridik kan resor i tjänsten förekomma, medan det på sektionen för myndighetsjuridik generellt sett inte förekommer resor.

SiS verksamhet ska vara jämlik och fri från diskriminering och vi utför vårt arbete med god etik och hög kvalitet. På rättsavdelningen präglas arbetet av hög tillgänglighet för verksamheten då vi arbetar brett mot hela myndigheten. Vi ansvarar för rättssäkerheten inom myndigheten som tar sin utgångspunkt i tydliga riktlinjer och ramverk.

Kvalifikationer

Vi söker jurister som ska:

  • ha juristexamen omfattande minst 270 hp
  • genom minst två års juridiskt arbete ha förvärvat kunskaper inom något av rättsområdena allmän förvaltningsrätt, offentlighet och sekretess eller inom sociallagstiftningen
  • god kommunikativ förmåga, såväl muntligt som skriftligt, på svenska

Det är meriterande om du uppfyller någon eller några av följande punkter:

  • är notariemeriterad eller har varit föredragande i förvaltningsdomstol
  • har flerårig erfarenhet från statlig myndighet
  • genom arbete har förvärvat kunskaper inom hälso- och sjukvårdslagstiftningen, LSU-lagstiftningen eller inom skollagstiftningen
  • vara assessor från kammarrätt eller hovrätt
  • har erfarenhet av arbete på SiS
  • har goda kunskaper i engelska som arbetsspråk i tal och skrift

Som jurist på SiS behöver du kunna arbeta både självständigt och i grupp. Vidare behöver du ha ett mycket gott omdöme och kunna ta ett stort eget ansvar. Det är viktigt att du har god förmåga att förklara och kommunicera juridiska frågeställningar på ett lättförståeligt sätt. För att du ska trivas ser vi att du är en person som motiveras av varierade arbetsuppgifter och gärna delar med dig av dina kunskaper.

Vi kommer att lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper och förmågor.

På SiS månar vi om ett gott medarbetarskap. Det innebär att du som medarbetare tar ansvar för ditt arbete, bidrar till utveckling och medverkar till ett gott samarbete. Läs mer om vårt medarbetarskap.

Anställningens omfattning

Anställningsform: Tillsvidareanställning, 6 månaders provanställning tillämpas.

Omfattning: Heltid.

Tillträde: Snarast eller enligt överenskommelse.

SiS erbjuder en hybrid arbetsmiljö fördelat mellan kontor och distansarbete. Som statligt anställd har du förmånliga semestervillkor. Vi erbjuder även kompletterande ersättning vid föräldrapenning. Placeringsort: Solna.

Ansökan

Referensnummer: 2.9.1-3894-2023

Ansök senast: 2023-06-14

Arbetsprover kan komma att ingå i rekryteringsprocessen.

Välkommen med din ansökan!

 

Fackliga kontaktpersoner

Isabelle Strid, Saco, 010-453 40 68

Peter Kvist, Seko, 010-453 41 09

Jenny Kingstedt, ST/OFR, 010-453 40 77

SiS arbetar aktivt mot all form av diskriminering och välkomnar alla sökande.
För arbete på våra institutioner gör SiS registerkontroll innan anställning.
Inför rekryteringsarbetet har Statens institutionsstyrelse tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanber oss därför bestämt kontakt med mediesäljare, rekryteringssajter och liknande.
Läs gärna mer om oss på https://www.stat-inst.se/jobba-hos-oss/

Ansökan

Ansök senast: 2023-06-14 Referensnummer: 2.9.1-3894-2023

Kontaktpersoner

Anderz Eriksson
tf. sektionschef
Anderz.Eriksson@stat-inst.se
010-453 43 33

Erla Thorisdottir
tf. sektionschef
010-453 41 94