Jag godkänner
Statens Institutionsstyrelse - till startsidan Det gäller livet.

Information om tjänsten

Behandlingsassistent till SiS ungdomshem Långanäs, avdelning Tegelbacken

Arbetsplatsbeskrivning

Statens institutionsstyrelse, SiS, är en myndighet som ansvarar för individuellt anpassad tvångsvård för ungdomar och för vuxna med missbruk. Det gör vi på särskilda ungdomshem och LVM- hem över hela landet. SiS verkställer även sluten ungdomsvård och finansierar forskning för att utveckla vården och behandlingen. I klartext är det vårt uppdrag att vända liv som präglats av utanförskap, missbruk och psykosociala problem. Därför spelar SiS en avgörande roll i vårdkedjan och ger hopp i svåra situationer. Att skapa den livsviktiga förändringen och möjligheten är inget vanligt jobb. Därför blir ditt arbetsliv på SiS en resa i personlig utveckling och din vardag en tuff och spännande utmaning på alla professionella plan. SiS ungdomshem Långanäs tar emot skolpliktiga samt icke skolpliktiga flickor och pojkar med psykosocial problematik, kriminalitet och missbruk.

Arbetsbeskrivning

Är du en lugn och trygg person som vill du arbeta med behandling av ungdomar och att motivera dem till nya val i livet? Då kan tjänsten som behandlingsassistent hos oss vara rätt för dig! Uppdraget som behandlingsassistent utgår ifrån den tjänst socialtjänsten önskar, akut, utredning eller behandling. Vi söker nu dig som vill anta utmaningen att bygga trygga relationer med ungdomar som är placerade enligt LVU (tvångsvård) och tillsammans med dem arbeta för en positiv utveckling och en känsla av meningsfullhet i en livssituation som ofta kantats av utanförskap, missbruk och psykosociala problem. Vi erbjuder en tillsvidareanställning på 80%, där anställningen kan komma att inledas med provanställning under 6 månader. På vår avdelning Tegelbacken finns plats för fyra pojkar som alla har en öppen placering. Arbetet hos oss syftar till att förbereda ungdomarna att vistas i samhället och slussas mot öppna vårdinsatser såsom familjehem eller eget boende med stöd. Vi arbetar för att våra ungdomar, trots att de vistas hos oss under tvångslagstiftning, uppmuntras till och upplever att de har egna val och kan påverka sin egen utveckling. I ditt uppdrag ingår att bygga trygga relationer med ungdomarna och att arbeta med utvalda och väl beprövade behandlingsmetoder. Du kommer tillsammans med ungdomarna utforska och matcha sysselsättning, praktik och fritidsaktiviteter för ökat eget ansvar och en meningsfull fritid. Vidare kommer du arbeta för att ungdomarna utmanas att ta större ansvar för att förbereda dem för den boendeform som socialtjänsten planerar härnäst. Andra vanligt förekommande arbetsuppgifter i tjänsten är kontaktpersonskap, stödsamtal, dokumentation, städ, individanpassade insatser samt stöd för ungdomarna gällande nätverk och familj. Du kommer ha många kontakter både inom och utanför institutionen med bland annat psykolog, lärare, sjuksköterska, socialtjänsten och ungdomarnas familj.

Kvalifikationer

Du som söker tjänsten har en 2-årig eftergymnasial utbildning till behandlingspedagog alternativt en beteendevetenskaplig utbildning på högskolenivå, eller annan utbildning som arbetsgivaren bedömer likvärdig. Det är fördelaktigt om du även har utbildning i motiverande samtal. För att lyckas i uppdraget hos oss måste du ha goda It-kunskaper och behärska det svenska språket väl i både tal och skrift. Det är också önskvärt att du har kunskaper inom journalföring och LVU, placerade ungdomars utsatta situation, trauma eller anknytning. Körkort är ett krav då det förekommer bilkörning i tjänsten. Som person är du lugn, trygg och stabil med god självinsikt. Du tar ansvar för dina arbetsuppgifter genom att ta initiativ samt sätta igång aktiviteter och du når goda resultat genom att strukturera ditt angreppsätt och fokusera på rätt saker. Vidare förblir du motiverad och effektiv trots eventuella bakslag. Du är utåtriktad och social samt arbetar bra tillsammans med andra människor genom att lyssna och lösa konflikter på ett konstruktivt sätt. Att skapa och underhålla kontakter och visa ett genuint intresse för ungdomarna är givetvis också något som kommer naturligt för dig. Du har också lätt för att anpassa dig till ändrade omständigheter och kan snabbt ändra synsätt samtidigt. Vi kommer lägga stor vikt vid personlig lämplighet.

Anställningens omfattning

Anställningsform: Tillsvidareanställning Omfattning: Deltid eller enligt överenskommelse. Vi tillämpar 6 månaders provanställning.

Ansökan

Ansök senast: 2020-01-19 Referensnummer: 2.9.1-5072-2019
Välkommen att söka genom att:

Lön

Löneform:

Anställning

Antal annonserade arbetstillfällen: 1 Arbetstid: Schema

Kontakt

Kontaktperson
Fackliga företrädare
Madeleine Saldner
Avdelningsföreståndare
010-4533686
Andreas Bardh
Saco
010-4533600

Catarina Strandberg
SEKO
010-4533600

Håkan Karlsson
OFR
010-4533600


Övrigt

Övrigt: SiS arbetar aktivt mot all form av diskriminering och välkomnar alla sökande.