Statens Institutionsstyrelse - till startsidan Det gäller livet.

Information om tjänsten

Behandlingspedagoger till SIS Ungdomhem Långanäs, avdelning Slottet

Arbetsplatsbeskrivning

Statens institutionsstyrelse, SiS, är en myndighet som ansvarar för individuellt anpassad tvångsvård för ungdomar och för vuxna med missbruk. Det gör vi på ungdomshem och hem för vuxna med missbruk, över hela landet. Hos oss på SiS blir ditt arbetsliv en tuff och spännande utmaning. Oavsett var i vår organisation du arbetar, eller vilken tjänst du har, hjälper du till att skapa livsviktig förändring. SiS ungdomshem Långanäs tar emot skolpliktiga samt icke skolpliktiga flickor och pojkar med psykosocial problematik, kriminalitet och missbruk.

Arbetsbeskrivning

På vår avdelning Slottet finns plats för 7 flickor som alla är i behov av utredning. Arbetet syftar till utreda och kartlägga behov, se mönster och hitta möjligheter för att bidra till en positiv utveckling och en känsla av meningsfullhet för ungdomarna. Vi arbetar för att våra ungdomar, trots att de vistas hos oss under tvångslagstiftning, uppmuntras till och upplever att de har egna val och kan påverka sin egen utveckling så långt det är möjligt. Vårt arbete utgår från myndighetens värdeord; respekt, omtanke, tydlighet. Som behandlingspedagog hos oss är det övergripande uppdraget att medverka till att ungdomarna får den trygghet, säkerhet, vård och behandling som hen behöver och genom samtal motivera och förmå ungdomarna att delta i sin utredning, skolverksamhet samt dagliga sysslor. Du kommer i din roll hos oss arbeta med ungdomarna i den dagliga verksamheten och möta deras mående och behov, bygga trygga relationer. Arbetet innebär behandlingsinriktade och utredande insatser genom samtal, beteendeobservationer och tillsammans med andra funktioner utreda, kartlägga och lägga ett förslag till nästa steg för ungdomen. I rollen ingår kontaktmannaskap vilket innebär att du är länken mellan ungdomen och socialtjänst, myndigheter och ungdomens övriga nätverk. I ditt uppdrag ingår att aktivt bidra till att behandlingsplaner fullföljs och att dokumentationen sker enligt SiS riktlinje samt att säkerheten på institutionen upprätthålls enligt rutiner. I ditt uppdrag ingår också att medverka till att det dagliga arbetet på avdelningen flyter på, vilket handlar om allmän daglig livsföring, städning, tvätt, matlagning med mera. En annan viktig del i arbetet är att vara handledare för nyanställda och praktikanter och du kommer ha ett stort samarbete kring ungdomarna med övriga professioner i vår verksamhet samt socialtjänst och vårdnadshavare. Bilkörning ingår som en naturlig del i tjänsten när du följer med ungdomarna till fritidsaktiviteter, inköp eller liknande. Det kan komma att ingå i din roll som behandlingspedagog ett delegeringsförordnade för medicin. I samband med att du påbörjar din anställning kommer du genomgå ett gediget introduktionsprogram där vi lägger stor vikt vid säkerhetsaspekterna i arbetet.

Kvalifikationer

Du som söker tjänsten ska ha minst två års eftergymnasial behandlingsutbildning, beteendevetenskaplig högskoleutbildning eller annan utbildning som arbetsgivaren finner likvärdig. Har du dessutom en utbildning inom motiverande samtal, ACT - Acceptance and Commitment Therapy, ÅP- Återfallsprevention eller psykiatri så ses det som fördelaktigt. Har du dessutom tidigare erfarenhet från behandlingsarbete eller arbete inom vård så tror vi att det kan gynna dig i rollen som behandlingspedagog hos oss. Vidare måste du ha goda grundläggande IT-kunskaper och behärska det svenska språket väl i både tal och skrift. Det är meriterande om du behärskar fler språk än svenska. Körkort är ett krav då det i arbetet ingår att köra på resor, inköp och liknande. För att lyckas i rollen hos oss är du en person som behåller du lugnet i stressade situationer och ser relationer i sitt rätta perspektiv genom att skilja på det personliga och professionella. Du utrycker en positiv attityd till ditt arbete och handlar i enighet med mål, policy och riktlinjer samtidigt som du har lätt att anpassa dig till ändrade omständigheter. Samarbete är något du uppskattar och du samarbetar väl med andra genom att lyssna och anpassa dig till situationen samtidigt som du löser konflikter på ett konstruktivt sätt. Du har ett klart och välformulerat sätt att uttrycka dig på och du är duktig på att påverka och övertyga folk i din närhet. Vidare är du socialt utåtriktad i yrkesmässiga sammanhang och skapar enkelt nya kontakter samt underhåller relationer då du har en förmåga att kunna sätta dig in i andra personers situation. Vi kommer lägga stor vikt vid personlig lämplighet.

Anställningens omfattning

Anställningsform: Tillsvidareanställning Omfattning: Heltid eller enligt överenskommelse. Tjänsten kan komma att inledas med 6 månaders provanställning.

Ansökan

Ansök senast: 2022-07-24 Referensnummer: 2.9.1-4209-2022
Välkommen att söka genom att:

Lön

Löneform:

Anställning

Antal annonserade arbetstillfällen: 2 Arbetstid: Schema

Kontakt

Kontaktperson
Fackliga företrädare
Lars Josefsson
Avdelningsföreståndare
010-4533621
Håkan Karlsson
OFR
010-453 36 00

Jimmy Johansson
Seko
010-453 36 00

Johan Samuelsson
Saco-S
010-453 36 00


Övrigt

Övrigt: SiS arbetar aktivt mot all form av diskriminering och välkomnar alla sökande.