Statens Institutionsstyrelse - till startsidan Det gäller livet.

Information om tjänsten

SiS ungdomshem Eknäs söker institutionschef

Arbetsplatsbeskrivning

Statens institutionsstyrelse, SiS, är en myndighet som ansvarar för individuellt anpassad tvångsvård för ungdomar och för vuxna med missbruk. Det gör vi på ungdomshem och hem för vuxna med missbruk över hela landet. Hos oss på SiS blir ditt arbetsliv en tuff och spännande utmaning, oavsett om du har en fast anställning, jobbar som sommarvikarie eller vikarierar under din utbildning. I klartext är det vårt uppdrag att vända liv som präglats av utanförskap, missbruk och psykosociala problem. SiS har en avgörande roll i vårdkedjan och ger hopp i svåra situationer. Att skapa den livsviktiga förändringen och möjligheten är inget vanligt arbete. SiS ungdomshem Eknäs tar emot skolpliktiga pojkar med psykosocial problematik samt kriminalitet och missbruk. Ungdomshem Eknäs är beläget utanför Enköping och har fem avdelningar med plats för 26 pojkar som är omhändertagna enligt LVU.

Arbetsbeskrivning

Som institutionschef har du verksamhets-, personal- och budgetansvar för institutionen. Du är direkt underställd verksamhetsdirektören för ungdomsvården i norra Sverige och ingår tillsammans med kollegor i verksamhetsområdets ledningsgrupp. Direkt underställd institutionschefen är biträdande institutionschef, avdelningsföreståndare och rektor vilka även utgör institutionens ledningsgrupp. Det finns även en säkerhetssamordnare på ungdomshemmet som är direkt underställd institutionschefen. Uppdraget består av vård och behandling enligt socialtjänstlagen, skolverksamhet enligt skollagen samt viss hälso- och sjukvård. Institutionschefen är således ansvarig för vård- och behandling, huvudman för skolan samt verksamhetschef för den hälso- och sjukvård som utförs på institutionen. Arbetet innebär att bedriva den ordinarie verksamheten i enlighet med lagkrav samt säkerställa ett fungerande och löpande systematiskt kvalitetsarbete. Vidare har institutionschefen i uppdrag att bedriva utvecklingsarbete mot myndighetens strategiska mål. Arbetet behöver utföras i samverkan med både externa aktörer såsom socialtjänst och barn- och ungdomspsykiatrin samt intern samverkan inom organisationen. Verksamheten är händelsestyrd och ofta oförutsägbar med många konfliktytor vilket innebär att kunna parera och balansera olika intressen både i och utanför verksamheten. Arbetet behöver utföras strukturerat och ordning och reda är en viktig grund i verksamheten.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har: • Akademisk examen minst 180 hp inom juridik eller samhälls- och beteendevetenskap eller motsvarande. • Flerårig chefserfarenhet, företrädesvis från socialtjänst, vård och behandling eller liknande verksamheter. • B-körkort. • Mycket goda kunskaper i svenska språket i tal och skrift. Meriterande kunskaper/erfarenheter för tjänsten: • Akademisk examen på avancerad nivå motsvarande magister- eller masternivå. • Tidigare chefserfarenhet inom statlig verksamhet. • Goda erfarenheter av att hantera medial uppmärksamhet • Erfarenhet av att ha varit chef över chefer Som person: För att passa i rollen ser vi att du tar ansvar för helheten och förverkligar SiS vision och mål. Du arbetar för att våra mål nås genom att skapa goda strukturer, arbetssätt och kultur. Du tar tag i utmaningar och agerar med mod. Du är en god förebild och visar tillit till dina medarbetares och kollegors kompetens och uppmuntrar dem till utveckling och att ta eget ansvar. Du involverar dina medarbetare i vårt utvecklingsarbete och skapar förutsättningar för ett aktivt medarbetarskap och för en lärande organisation. Du främjar ett gott samarbete inom SiS och med andra samarbetspartners. Du är kommunikativ och skapar dialog, delaktighet och engagemang. Vi fäster stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Anställningens omfattning

Anställningsform: Tillsvidareanställning Omfattning: Heltid Tillträde enligt överenskommelse.

Ansökan

Ansök senast: 2022-01-26 Referensnummer: 2.9.1-140-2022
Välkommen att söka genom att:

Lön

Löneform:

Anställning

Antal annonserade arbetstillfällen: 1 Arbetstid: Dagtid

Kontakt

Kontaktperson
Fackliga företrädare
Helena Finér
Tf verksamhetsdirektör
010-453 43 17
Henrik Isgren
Saco-S


Jenny Kingstedt
ST/OFR


Mika Erkkonen
SekoÖvrigt

Övrigt: SiS arbetar aktivt mot all form av diskriminering och välkomnar alla sökande. Vi strävar efter en jämn könsfördelning och pga en underrepresentation av kvinnor på denna befattning ser vi gärna kvinnor som sökande. Sista ansökningsdag är den 26 januari 2022. Varmt välkommen med din ansökan! I denna rekrytering samarbetar vi med Randstad i Uppsala. Kontaktperson är Linnea Holmström, 070-284 49 65. Om Randstad: Hösten 2016 bytte Proffice namn till Randstad. Med över 600 000 anställda i omkring 40 länder är Randstad världens näst största företag inom rekrytering och bemanning. För oss är det viktigt att all kompetens på arbetsmarknaden tillvaratas. Vi välkomnar alla sökande och eftersträvar mångfald. Inför rekryteringsarbetet har Statens institutionsstyrelse tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanber oss därför bestämt kontakt med mediesäljare, rekryteringssajter och liknande.