Statens Institutionsstyrelse - till startsidan Det gäller livet.

Information om tjänsten

Avdelningsföreståndare till SiS ungdomshem Långanäs, avdelning Slottet.

Arbetsplatsbeskrivning

Statens institutionsstyrelse, SiS, är en myndighet som ansvarar för individuellt anpassad tvångsvård för ungdomar och för vuxna med missbruk. Det gör vi på ungdomshem och hem för vuxna med missbruk, över hela landet. Hos oss på SiS blir ditt arbetsliv en tuff och spännande utmaning. Oavsett var i vår organisation du arbetar, eller vilken tjänst du har, hjälper du till att skapa livsviktig förändring. SiS ungdomshem Långanäs tar emot skolpliktiga samt icke skolpliktiga flickor och pojkar med psykosocial problematik, kriminalitet och missbruk.

Arbetsbeskrivning

Är du en person som brinner för ungdomsvård och ledarskap? Då kan vi ha tjänsten för dig! Avdelningen Slottet är en låsbar utredningsavdelning med ungdomar som är placerad enligt LVU, för att bryta olika former av riskbeteenden. Avdelningen har plats för 7 ungdomar, flickor, i åldrarna 16-21 år. I rollen som avdelningsföreståndare har du ansvar för ungdomarna på din avdelning. Du driver avdelningen framåt genom att planera, leda och utveckla målgrupps- och utredningsarbetet samtidigt som du har personal-, arbetsmiljö- och ekonomiansvar. I ledarskapet ingår även metodutveckling, dokumentation och uppföljning som viktiga delar. Till din hjälp har du en ställföreträdande avdelningsföreståndare samt 15 kompetenta och drivande medarbetare i andra roller. Kontinuerlig chefsberedskap ingår som en naturlig del av tjänsten. Vidare ingår du i Långanäs ledningsgrupp och har därmed även en bredare strategiskt arbetsyta. Alla avdelningsföreståndare ingår i ett nätverk med kollegor i samma yrkesroll och samlas vid regelbundna fortbildningsdagar. SiS har ett chefsprogram med olika inriktningar som stärker dig som chef och ledare och du har stora möjligheter att öka din kompetens. Under 2023 kommer uppdraget för avdelningen att ändras till att göra målgruppsbedömningar (en kortare utredning). Vidare kommer även byggnation av nya lokaler att påbörjas, vilka kommer stå klara under 2024.

Kvalifikationer

Vi söker dig med genuint intresse för ungdomsvård och ledarskap i kombination med socionomutbildning eller annan utbildning som arbetsgivaren bedömer som likvärdig. Du får gärna även ha genomgått någon form av ledarskapsutbildning. Du som söker tjänsten ska ha tidigare erfarenheter inom behandlingsarbete, företrädesvis tvångsvård. Det är också fördelaktigt om du har erfarenhet från någon ledande funktion och även någon form av övergripande ansvar såsom exempelvis tjänstgöring med chefsberedskap. Vidare är det ett krav att du har goda kunskaper inom dokumentation och socialtjänstlagen. Har du dessutom kunskap inom lagen om särskilda bestämmelser om vård av unga eller kunskaper inom missbruksbehandlings så ses det som fördelaktigt. Det är ett krav att du behärskar det svenska språket väl inom både tal och skrift samt att du har goda IT-kunskaper. Du måste också inneha B körkort. För att lyckas i rollen hos oss så bör du vara trygg och stabil i dig själv, tillsammans med en god självinsikt. Du arbetar bra med andra människor genom att lyssna, ha en tydlig kommunikation och lösa konflikter på ett konstruktivt sätt. Samtidigt är du en god ledare genom att leda, motivera och skapa engagemang och delaktighet i personalgruppen samtidigt som du noterar helheten och ser till hela verksamhetens bästa i agerande och beslut. Vidare är du en person som är mål- och resultatinriktad och har det med i fokus när det gäller prioritering, planering och agerande. Även ekonomisk medvetenhet ligger för dig och du följer upp kostnader och intäkter och planerar för en effektiv organisation utifrån ett ekonomiskt perspektiv. Du har ett professionellt förhållningssätt och förhåller dig på ett sätt som är anpassat till situationen och du sätter mål och för dig själv och andra, påminner och följer upp. Stor vikt kommer läggas vid personlig lämplighet. SiS arbetar aktivt mot all form av diskriminering och välkomnar alla sökande.

Anställningens omfattning

Anställningsform: Tillsvidareanställning Omfattning: Heltid eller enligt överenskommelse. Tjänsten kan komma att inledas med en provanställning.

Ansökan

Ansök senast: 2022-07-20 Referensnummer: 2.9.1-4073-2022
Välkommen att söka genom att:

Lön

Löneform:

Anställning

Antal annonserade arbetstillfällen: 1 Arbetstid: Dagtid

Kontakt

Kontaktperson
Fackliga företrädare
Maria Åsebrant
Institutionschef, SiS ungdomshem Långanäs
010-4533601
Jimmy Johansson
Seko
010-453 36 00

Annette Almerheim
bitr. institutionschef
010-4533602
Johan Samuelsson
Saco-S
010-453 36 00

Håkan Karlsson
OFR
010-453 36 00Övrigt

Övrigt: