Statens Institutionsstyrelse - till startsidan Det gäller livet.

Information om tjänsten

Behandlingsassistent eller behandlingspedagog

Arbetsplatsbeskrivning

Statens institutionsstyrelse, SiS, är en myndighet som bedriver vård, utredning och behandling av ungdomar med allvarliga sociala problem samt vuxna med missbruk. Vården bedrivs vid särskilda ungdomshem och LVM-hem över hela landet. SiS finansierar forskning för att förbättra vården och behandlingen. SiS ungdomshem Ryds brunn ligger i Ryd, Tingsryds kommun i Kronobergs län. Institutionens uppdrag är att vårda pojkar enligt LVU och SoL. SiS tjänster akutvård och behandling erbjuds inom institutionens ram. Samtliga skolpliktiga ungdomar undervisas enligt SiS timplan. Institutionen har 3 avdelningar och ca 55 tillsvidareanställda inom olika yrkeskategorier.

Arbetsbeskrivning

Vård- och behandlingsarbete med särskild inriktning på kognitivt baserade metoder. Uppdraget som behandlingsassistent/behandlingspedagog är både svårt, spännande och utmanande. Arbetet syftar till att ge ungdomarna redskap att förändra sin livssituation. Som behandlingsassistent/behandlingspedagog har du ett stort ansvar för det dagliga praktiska arbetet med ungdomarna. Tillsammans med övrig personal ansvarar du för att behandlingsplaneringen genomförs. I jobbet ingår samverkan med ungdomens familj/nätverk, socialtjänstens handläggare samt andra myndigheter och kontakter. Löpande dokumentation av journalanteckningar, beredning av beslut med mera ingår också vilket innebär att du ska kunna uttrycka dig väl i tal och skrift på svenska. Tiden med ungdomarna under deras placeringstid på avdelningarna har tydliga mål och syften vilket innebär att du utför strukturerade aktiviteter under arbetspassen tillsammans med ungdomarna enskilt eller i grupp.

Kvalifikationer

För att bli anställd som behandlingsassistent krävs gymnasieutbildning i kombination med erfarenhet av att möta människor i en utsatt livssituation, exempelvis genom arbete inom LSS- omsorg eller psykiatri. Arbetsuppgifterna handlar om praktiskt vardagsarbete på avdelningen, att vara ett stöd för ungdomen/klienten i vardagen och att vara lyhörd för ungdomens/klientens mående. Att inneha personlig lämplighet i kombination med erfarenhet är grundläggande. SiS har flera interna utbildningar som alla nyanställda ska genomföra, därför är det viktigt med en motivation för vidareutbildning. För att bli anställd som behandlingspedagog krävs, förutom de personliga egenskaper som nämnts ovan, lägst 2- årig eftergymnasial utbildning inom vård och behandling på folkhögskola eller yrkeshögskola. Utifrån yrkesrollen förväntas man kunna bedriva vård- och behandlingsarbete utifrån riktlinjer och vård- och behandlingsmetoder. Medarbetare inom denna befattning ska ha kunskaper inom vård- och behandlingsarbete i vardagen och ha förmåga att dela med sig av kunskaper inom arbetsgruppen. Detta ställer, utöver kunskaper, krav på rätt personliga egenskaper och förmågor för uppgiften. B-körkort krävs. Utdrag ur misstanke- samt belastningsregistret ska medföras vid intervjutillfället. SiS arbetar aktivt mot all form av diskriminering och välkomnar alla sökande.

Anställningens omfattning

Anställningsform: Tillsvidareanställning Omfattning: Heltid Tillträde snarast enligt överenskommelse. Tjänsterna tillsätts under förutsättning att erforderliga beslut fattas. Provanställning upp till 6 månader kan komma att tillämpas.

Ansökan

Ansök senast: 2021-02-28 Referensnummer: Dnr 871-2021
Välkommen att söka genom att:

Lön

Löneform: Månadslön

Anställning

Antal annonserade arbetstillfällen: 4 Arbetstid: Schema

Kontakt

Kontaktperson
Fackliga företrädare
Lars Fredriksson
Institutionschef
010-4536901
Jessica Wickström
Beh.ass. SEKO
010-4536918

Camilla Larsson
Biträdande institutionschef
010-4536902
Åke Gummesson
Beh.ass SACO
010-4536918

Stefan Nyberg OFR

010-4536911Övrigt

Övrigt: Inför rekryteringsarbetet har Statens institutionsstyrelse tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanber oss därför bestämt kontakt med mediesäljare, rekryteringssajter och liknande.