Jobbeskrivning

Enhetschef som vill bidra till livsviktig förändring

Statens institutionsstyrelse, SiS, är en myndighet som ansvarar för individuellt anpassad tvångsvård för ungdomar och för vuxna med missbruk. SiS verkställer även sluten ungdomsvård. Det gör vi på ungdomshem och hem för vuxna med missbruk, över hela landet. Hos oss på SiS blir ditt arbetsliv en spännande utmaning. Oavsett var i vår organisation du arbetar, eller vilken tjänst du har, hjälper du till att skapa livsviktig förändring.
SiS ungdomshem Vemyra utanför Sollefteå tar emot skolpliktiga flickor upp till 16 år med psykosociala problem samt kriminalitet och missbruk.


 Arbetsbeskrivning

Institutionen har tre avdelningar och vi söker nu en enhetschef som gör vår trio komplett. Verksamheten har under de senaste åren genomgått flera förändringar och du tillsammans med övriga enhetschefer kommer att bli en del av en utvecklinsingriktad ledningsgrupp där även institutionschef och rektor ingår.

Som enhetschef är du direkt underställd institutionschefen. Dina arbetsuppgifter är att i enlighet med uppställda mål leda och utveckla avdelningen med ansvar för omvårdnad och behandling av ungdomarna. I arbetet ingår även samverkan med andra professioner, skolpersonal, hälso- och sjukvårdspersonal. Till din hjälp i det dagliga arbetet finns en behandlingssekreterare som i samverkan med dig planerar innehållet för respektive ungdom.

Utöver det dagliga arbetet på avdelningen ansvarar du även för dess personal, arbetsmiljö, ekonomi och verksamhet. I ledarskapet ingår även personalutveckling, dokumentation och uppföljning som viktiga delar. Till stöd finns olika administrativa funktioner.
Du ingår i institutionens chefsberedskap.

Kvalifikationer

För att passa i rollen behöver du ha goda förutsättningar att utöva ett gott ledarskap. I SiS menar vi att ett gott ledarskap innebär att du tar ansvar för helheten och förverkligar SiS vision och mål. Du arbetar för att våra mål nås genom att skapa goda strukturer, arbetssätt och kultur. Du tar tag i utmaningar och agerar med mod. Du är en god förebild och visar tillit till dina medarbetares och kollegors kompetens och uppmuntrar dem till utveckling och att ta eget ansvar. Du involverar dina medarbetare i vårt utvecklingsarbete och skapar förutsättningar för ett aktivt medarbetarskap och för en lärande organisation. Du främjar ett gott samarbete inom SiS och med andra samarbetspartners. Du är kommunikativ och skapar dialog, delaktighet och engagemang.

Du ska också ha:

  • En akademisk examen om minst 180 hp inom samhällsvetenskap eller beteendevetenskap - alternativt annan likvärdig högskoleexamen som arbetsgivaren bedömer lämplig.
  • Dokumenterad erfarenhet av att ha arbetat som chef/ledare med helhetsansvar för personal, arbetsmiljö, ekonomi och verksamhet.
  • Flerårig erfarenhet av arbete inom kriminalvård, socialvård, socialtjänst, vård och behandling eller motsvarande.
  • B-körkort och inställelsetid på max en timme under beredskap.

Meriterande:

  • Ledarskapserfarenheter från arbete på SiS eller annan statlig myndighet som jobbar med frihetsberövande, så som Kriminalvården, Polisen eller Migrationsverket.
  • Erfarenhet från arbete med målgruppen eller har erfarenhet av socialtjänst, skola eller psykiatri.
  • Kunskaper om särskilda befogenheter kopplat till LVU och LSU samt erfarenhet av att arbeta med myndighetsutövning.
  • Utbildad i utvecklande ledarskap eller likvärdigt.

Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet. Som person och ledare ser vi att du är trygg och tydlig i din roll på institutionen, att du är kommunikativ, involverande, lyhörd och har ett högt säkerhetsmedvetande. Ditt förhållsningssätt genomsyras av struktur, engagemang och beslutsamhet. Du uppvisar goda förmågor i att vara flexibel och stresstålig. Som chef och ledare hos oss kommer din vardag vara fylld med varierande uppgifter, som också kan skifta i fokus över tid.

Anställningsform: Tillsvidareanställning, Anställningen inleds med sex månaders provanställning.
Omfattning: Heltid

Urval och intervjuer sker löpande och tillträde är snarast enligt överenskommelse.

SiS arbetar aktivt mot all form av diskriminering och välkomnar alla sökande.
För arbete på våra institutioner gör SiS registerkontroll innan anställning.
Inför rekryteringsarbetet har Statens institutionsstyrelse tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanber oss därför bestämt kontakt med mediesäljare, rekryteringssajter och liknande.
Läs gärna mer om oss på https://www.stat-inst.se/jobba-hos-oss/

Ansökan

Ansök senast: 2023-04-01 Referensnummer: 2.9.2 519-2022

Kontaktpersoner

Karina Dyrsborg
Rekryteringskonsult
karina.dyrsborg@randstad.se
0706860368

Johanna Karlsson
Institutionschef
johanna.karlsson@stat-inst.se
010-4533401

Henrik Isgren
Saco-S
073-066 72 36

Mika Erkkonen
Seko
072-325 12 16