Jobbeskrivning

Enhetschef till SiS ungdomshem Tysslinge

Referensnummer: 2.9.1-8389-2023

Statens institutionsstyrelse, SiS, är en myndighet som ansvarar för individuellt anpassad tvångsvård för ungdomar med komplex psykosocial problematik och för vuxna med missbruk. SiS verkställer även sluten ungdomsvård. Det gör vi på ungdomshem och hem för vuxna med missbruk, över hela landet. Hos oss på SiS blir ditt arbetsliv en spännande utmaning. Oavsett var i vår organisation du arbetar, eller vilken tjänst du har, hjälper du till att skapa livsviktig förändring.
SiS ungdomshem Tysslinge utanför Södertälje tar emot icke skolpliktiga pojkar med psykosocial problematik samt kriminalitet och missbruk.


Arbetsbeskrivning

Vill du utvecklas som ledare och samtidigt arbeta nära personal, ungdomar och klienter? Då ska du arbeta som enhetschef hos oss på SiS! Som enhetschef har du en viktig och spännande roll med mycket ansvar.

Tysslinge behöver förstärka ledningsgruppen med ytterligare en enhetschef. På institutionen finns plats för 33 ungdomar, fördelat på sex avdelningar. Två av våra avdelningar tar emot ungdomar dömda enligt Lagen om sluten ungdomsvård, LSU, tre avdelningar tar emot ungdomar enligt Lagen om vård av unga, LVU. Som enhetschef planerar, leder och följer du upp arbetet med dina medarbetare inom behandlingsområdet. Du har personal- ekonomi- och verksamhetsansvar samt det övergripande behandlingsansvaret på avdelningen. Som enhetschef har du ett arbetsmiljöansvar, varför det är viktigt med kunskaper inom arbetsmiljö. Du ingår i ledningsgruppen och är direkt underställd institutionschefen. Du jobbar tillsammans med din biträdande enhetschef för att säkerställa att personalgruppen arbetar mot gemensamma mål i enlighet med riktlinjer och ungdomarnas individuella behandlingsplaner. Du jobbar också aktivt med de riktlinjer vi har gällande säkerhet och ansvarar för att medarbetarna jobbar enligt gällande rutiner.

På institutionen sker mycket samarbete enhetschefer emellan, men även med skolan och övrig behandlingspersonal så som psykologer och sjuksköterskor. Externa kontakter sker med socialtjänst, myndigheter och anhöriga. Du ansvarar för att säkerställa en rättssäker vård, vilket innebär att rättstillämpning, ärendehandläggning och faktiskt handlande är lagenligt, tydligt och förutsägbart. Vidare ansvarar du för att kvalitetssäkra din verksamhet genom exempelvis dokumentation och avvikelser, att få en bra spridning på information och att åstadkomma kompetensutveckling hos såväl dig själv som dina medarbetare. Som enhetschef ingår du i institutionens chefsberedskap, vilket innebär att du träder i institutionschefs ställe under kvällar och helger enligt ett rullande schema. Tillsammans med ledningsgruppen arbetar du även kontinuerligt med uppföljning av måluppfyllelse. För oss är kommunikation, informationsspridning och utveckling viktigt, därför har du regelbundna möten med din arbetsgrupp.

SiS som myndighet erbjuder chefsintroduktion och många andra utbildningar. Du ingår i ett nätverk av kollegor med samma yrkesroll och träffas vid regelbundna fortbildningsdagar.

Förmåner

Som statligt anställd hos oss får du flera förmåner, exempelvis har du fler semesterdagar än de 25 dagar som finns i semesterlagen:

 • 28 dagar semester till och med det år du fyller 29
 • 31 dagar semester från och med det år du fyller 30
 • 35 dagar semester från och med det år du fyller 40

Du får dessutom ett friskvårdsbidrag varje år att nyttja till träning eller annan friskvård som passar dig, viss ersättning för läkarbesök och läkemedel som omfattas av högkostnadsskyddet och möjlighet att göra läkarbesök på betald arbetstid. Läs gärna mer om våra förmåner på: Förmåner som statligt anställd - SiS - Statens institutionsstyrelse (stat-inst.se)

Kvalifikationer

Du ska:

 • Ha en akademisk examen om minst 180 hp inom samhälls-, beteende- eller vårdvetenskap, eller annan akademisk
  utbildning arbetsgivaren bedömer likvärdig.
 • Ha flerårig erfarenhet av arbete inom kriminalvård, socialtjänst, vård och behandling eller motsvarande .
 • Väl vitsordad lämplighet för ledarskap
 • Chefserfarenhet med budget, personal och arbetsmiljöansvar
 • Kommunikativ, med god förmåga att uttrycka sig väl, i tal såväl som i skrift, på svenska.

Meriterande:

 • Det är meriterande med erfarenhet av att jobba som chef på SiS eller annan statlig myndighet som jobbar med
  frihetsberövande, så som Kriminalvården, Polisen eller Migrationsverket.

Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet. Som person och ledare ser vi att du är trygg och tydlig i din roll på institutionen, att du är kommunikativ, involverande, lyhörd och har ett högt säkerhetsmedvetande. Ditt förhållningssätt genomsyras av struktur, engagemang och beslutsamhet. Du uppvisar goda förmågor i att vara flexibel och stresstålig. Meriterande är om du är utbildad i utvecklande ledarskap eller likvärdigt. Som chef och ledare hos oss kommer din vardag vara fylld av varierande uppgifter, som också kan skifta i fokus över tid.

Körkort B är önskvärt då resor i arbetet kan förekomma. Inför anställning tas utdrag ur polismyndighetens misstanke- och belastningsregister.

Vänligen bifoga examensbevis/betyg till din ansökan som visar att du har akademisk examen om minst 180hp.

Anställning: 

Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid och inleds med sex månaders provanställning. Tillträde enligt överenskommelse. 
Omfattning: Heltid
Arbetstid: Kontorstid, flextidsavtal tillämpas.
Antal tjänster: 1

Ansökan: 

Välkommen att registrera din ansökan i vårt rekryteringsverktyg senast den 2023-12-10

 

SiS arbetar aktivt mot all form av diskriminering och välkomnar alla sökande.
För arbete på våra institutioner gör SiS registerkontroll innan anställning.
Inför rekryteringsarbetet har Statens institutionsstyrelse tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanber oss därför bestämt kontakt med mediesäljare, rekryteringssajter och liknande.
Läs gärna mer om oss på https://www.stat-inst.se/jobba-hos-oss/

Ansökan

Ansök senast: 2023-12-10 Referensnummer: 2.9.1-8389-2023

Kontaktpersoner

Mikael Skaldeman
Institutionschef
Mikael.Skaldeman@stat-inst.se
010-453 42 01

Jenny Kingstedt
ST/OFR
jenny.kingstedt@stat-inst.se
010-453 40 77

Adham Abu-Sultan
Facklig företrädare SEKO
Adham.Abu-Sultan@stat-inst.se
010-453 23 75

Sven-Åke Andersson
Facklig förtroendeman Saco-S
sven-ake.andersson@stat-inst.se
010-453 48 73

Dela sidan med andra