Frågor och svar om Johannisberg

Här hittar du svar på många vanliga frågor om SiS och vårt ungdomshem Johannisberg.

Har du andra funderingar? Hör av dig till meromjohannisberg@stat-inst.se

Vad är SiS?
SiS, statens institutionsstyrelse, är en statlig myndighet. Vi ansvarar för tvångsvård av ungdomar som har stora psykosociala problem och vuxna som riskerar att dö av sitt missbruk. Till oss kommer också ungdomar som dömts till sluten ungdomsvård.


Vad är Johannisberg?
SiS ungdomshem Johannisberg består av själva Johannisberg som ligger i Kalix, och enheten Sävast som ligger i Boden. Det är ett av SiS särskilda ungdomshem.

Vad menas med särskilda ungdomshem?
Så heter alla de statliga ungdomshemmen som SiS driver. De särskilda ungdomshemmen är låsbara, till skillnad från vanliga HVB-hem. Till oss kommer pojkar och flickor som har stora problem och behov, och som inte klarar av vård i öppnare former. De kan till exempel vilja rymma eller vara utagerande och våldsamma. 
Ungdomarna har nästan alltid varit placerade i familjehem och/eller öppna HVB-hem innan de får en placering hos SiS.
Läs mer om ungdomarna som kommer till SiS och om hur ungdomar blir placerade hos SiS

Vilka ungdomar kommer till Johannisberg?
Till Johannisberg i Kalix kommer pojkar i åldern 16-21 år som blivit omhändertagna av socialtjänsten för att de har liv med missbruk och/eller kriminalitet och stora psykosociala problem. Hit kommer även pojkar som dömts till sluten ungdomsvård.
Just nu har har enheten i Kalix även en avdelning för flickor med behov av särskild vård.
Till enheten Sävast i Boden kommer yngre flickor i åldern 12-15 år med stora psykosociala problem.

Vad är sluten ungdomsvård?
Ungdomar som är i åldern 15-17 år när de begår grova brott döms inte till fängelse, utan till sluten ungdomsvård. Straffet förkortas ofta LSU (efter Lag om verkställighet av sluten ungdomsvård). Unga som döms till LSU placeras på särskilda, extra säkra, avdelningar hos SiS där de går i skolan och deltar i olika behandlingsprogram. Som längst kan man dömas till fyra års sluten ungdomsvård.
Läs mer om sluten ungdomsvård

Vilken behandling får ungdomarna på Johannisberg?
Unga hos SiS behöver hjälp på en rad områden. Hur den hjälpen ser ut beror på varje pojkes eller flickas behov, och därför ser behandlingsplaneringen olika ut. Grunden är relationsbyggande och trygghet, kombinerat med metoder och program som forskning har visat ger resultat.
Ofta handlar det om olika KBT-inriktade program som bryter negativa beteenden och till exempel hjälper ungdomarna att hitta andra sätt att uttrycka sig än genom våld och utagerande eller självskadande beteenden.
Läs mer om våra olika metoder

Finns det skola på Johannisberg?
Skolan är en självklar bas i behandlingsarbetet. Alla SiS särskilda ungdomshem har skola med rektor, behöriga lärare, gemensam timplan och studie- och yrkesvägledare. Vår skola är en vanlig skola med ovanliga förutsättningar och väldigt hög lärartäthet. Den kan bli en väg tillbaka till självförtroende och en lust att lära, för ungdomar som för länge sedan straffat ut sig från skolan.
Läs mer om SiS skola 

Varför är det så mycket stängsel och taggtråd runt Johannisberg i Kalix?
Visst kan stängslen se skrämmande ut, men de fyller viktiga funktioner. Ungdomarna har inte valt att komma till Johannisberg, men de måste finnas på plats om behandlingen ska lyckas. Suget efter droger, kamrater och den gamla livsstilen är ofta väldigt stark, och stängslen är till för att hjälpa ungdomarna att stanna kvar.
Den höga säkerheten är extra viktig när det gäller de ungdomar som dömts till sluten ungomsvård, ofta för grova våldsbrott.

Stängslen och taggtråden är också ett sätt att hålla ovälkomna besökare borta. De ska göra det svårt för kriminella att frita ungdomar som är placerade på Johannisberg.

Vad betyder det att Johannisberg i Kalix nu får SiS högsta säkerhetsnivå?
SiS har olika målgrupper, och alla ungdomar behöver inte lika hög säkerhet. Men vissa gör det mer än andra. Johannisberg i Kalix har länge tagit emot pojkar med hög risk för hot och våld och har stor vana vid den gruppen. När SiS nu delar in ungdomshemmen i tre olika säkerhetsnivåer, är det naturligt att Johannisberg, tillsammans med ungdomshemmet Tysslinge i Södertälje, får den högsta nivån.
Det innebär att Johannisberg får ännu mer teknisk säkerhet som minskar risken för rymningar och fritagningar. Det betyder också satsningar på ökad kompetens, säkrare rutiner och arbetssätt och bättre riskbedömningar.
Något som ökar tryggheten för både ungdomar och personal.

Dela sidan med andra