Praktiken gav insikt om andra yrkesroller

Kvinna sitter i stol

Socionomen Rebecca Beltramo praktiserade på SiS ungdomshem Stigby. Nu vikarierar hon som behandlingssekreterare och rekommenderar fler att göra sin praktik hos SiS.
– Ja verkligen, och jag pratar av erfarenhet. Man får så himla mycket med sig.

När Rebecca Beltramo gick första året på socionomprogrammet i Jönköping kom representanter för SiS ungdomshem Stigby på besök. De var där och presenterade sig som arbetsgivare. En ganska okänd sådan, även för Rebecca Beltramo, som inte kände till vare sig ungdomshemmet på Visingsö eller myndigheten SiS sedan tidigare. Men intrycket var positivt. När det blev dags för 10-veckorspraktiken året därpå sökte hon sig till Stigby.

En arbetsplats hon inte haft några föreställningar om, men som snabbt gav henne många nya insikter och perspektiv. Både kollegors och ungdomars.

Fick bra förståelse för olika yrkesroller

– De olika perspektiven har jag burit med mig när jag fortsatt i jobbet. Som praktikant fick jag vara i skolan, i utslussningsverksamheten, på vård- och behandlingsavdelningar och med sjuksköterskan och psykologen. Det skapade en bra förståelse för alla olika delar och vad man ser som angeläget i de olika yrkesrollerna som samarbetar, säger Rebecca Beltramo.

Genom praktiken fick hon den här kunskapen lite bakvägen, beskriver hon. Nu, när hon jobbar ”på riktigt” vet hon hur kollegor i andra roller tänker, och vilket perspektiv de har när det gäller pojkarna på Stigby.

– Hade jag inte praktiserat hade jag fått skaffa mig den informationen längs med vägen.

Trivs med att vara "lite mitt emellan"

Rebecca Beltramo släppte inte taget om Stigby. Efter praktikperioden följde timvikariat, sedan blev det sommarjobb och vikariat som behandlingsassistent på två olika avdelningar. Nu är hon klar socionom, har ett fast jobb som behandlingsassistent i grunden och vikarierar som behandlingssekreterare. En roll hon gärna behåller.

– Jag är lite mitt emellan, och det trivs jag med. Jag får fortsätta att träffa pojkarna, men även socialtjänsten, göra riskbedömningar, ha något av en samordnarroll och använda min kunskap som socionom. Fick jag drömma skulle jag fortsätta göra det här, eller något liknande.

Mycket erfarenhet på kort tid

Kollegorna är viktiga för Rebecca Beltramo. De står för trygghet och gemenskap. Tillsammans med dem hjälper hon till att bygga den struktur och de hållbara relationer kring ungdomarna på Stigby, som gör att det går att påverka och få till en positiv förändring.

– Jag tycker att jag har fått väldigt mycket erfarenhet på kort tid, och det har att göra med att jag träffar så väldigt många människor.

Ska man som socionomstudent ta chansen och praktisera hos SiS?
– Ja, det tycker jag verkligen. Jag tror att många har en uppfattning om att det är mycket mer oroligt än det är i verkligheten. Praktiken blir en stor erfarenhet och man lär sig mycket om sig själv, säger Rebecca Beltramo.