Statens Institutionsstyrelse - till startsidan Det gäller livet.

Information om tjänsten

Behandlingssamordnare, SiS ungdomshem Brättegården

Arbetsplatsbeskrivning

Statens institutionsstyrelse, SiS, är en myndighet som ansvarar för individuellt anpassad tvångsvård för ungdomar och för vuxna med missbruk. Det gör vi på ungdomshem och hem för vuxna med missbruk, över hela landet. Hos oss på SiS blir ditt arbetsliv en tuff och spännande utmaning. Oavsett var i vår organisation du arbetar, eller vilken tjänst du har, hjälper du till att skapa livsviktig förändring. Brättegården ligger strax utanför Vänersborg. Vi tar emot icke skolpliktiga ungdomar med psykosocial problematik, psykisk ohälsa samt kriminalitet och missbruk.

Arbetsbeskrivning

På institutionen bor 32 ungdomar, fördelat på 5 avdelningar. Vi är drygt 110 medarbetare som arbetar för att skapa goda förutsättningar för ungdomarna. Därutöver har vi ett antal tidsbegränsat anställda som stöttar upp vid ordinarie medarbetares frånvaro. Utöver behandlingspersonal har vi en egen skola, ett eget kök samt en ekonomi- administration- och IT-funktion. På området finns aktiviteter så som gym, fotbollsplan samt egen brygga för bad och båtåkning. Vid besök av anhöriga finns ett eget hus där umgänge och övernattning sker. Även vistelse utanför området görs för att berika ungdomarnas vardag. Med tiden har det visat sig att det finns ungdomar inom SiS som har utökat stödbehov. Utifrån det har Brättegården och avdelning Kullen fått i uppdrag att möta ungdomar med särskilda behov så som psykiatrisk problematik och funktionsnedsättningar av det slag som berättigar stöd enligt LSS. Just nu söker avdelning Kullen en behandlingssamordnare. I rollen som behandlingssamordnare ansvarar du särskilt för vår programverksamhet. Det innebär att såväl planera för den, hålla i den, samverka kring den samt följa upp. Du planerar också för varje enskild ungdoms behandlingsinterventioner. Vidare jobbar du med TMO som grund och stort fokus ligger på att motivera till förändringar. Du ansvarar för att avdelningens ungdomar har en veckoplanering som förmedlas till övriga i arbetslaget. Ungdomen gör du delaktig i planeringen. Detta kräver också samverkan med övriga funktioner. Som behandlingssamordnare har du, tillsammans med övrig personal, ett stort ansvar för det dagliga arbetet och är en vuxen förebild som ansvarar för att skapa en stabil, trygg, aktiv och utvecklande miljö för de unga. Tillsammans med arbetslaget ansvarar du för behandlingen av våra ungdomar och med stöd av behandlingssekreterare jobba mot de uppsatta målen i respektive ungdoms behandlingsplan. Vårt arbete och förhållningssätt gentemot såväl våra ungdomar som varandra utgår från våra värdeord respekt, omtanke och trygghet. Vi ser samarbete och god kommunikation som en självklarhet då det inte bara bidrar till våra ungdomars trygghet, det bidrar också till vår egna arbetsmiljö. Vi har regelbundna utbildningar inom ex. säkerhet, dokumentation, våra särskilda befogenheter, KBT, MI samt traumamedveten omsorg (TMO). Vi har också avdelningsmöte varannan vecka där alla personal samlas och diskuterar avdelningens arbete.

Kvalifikationer

Du har högskole-/universitetsutbildning inom socialt arbete samt erfarenhet av att möta människor i utsatta situationer, ex inom psykiatri eller LSS-verksamhet. Erfarenhet av arbete med ungdomar är meriterande. Även erfarenhet av unga vuxna med missbruk. Särskilt meriterande om du har erfarenhet av LVU/tvångsvård. Andra erfarenheter/kompetenser vi gärna ser att du har, är att du arbetat med MI som förhållningssätt och i strukturerade samtal, att du ansvarat för alla delar i en programverksamhet samt att du behärskar mindfullness och avslappningsövningar. Stor vikt läggs vid personliga egenskaper och förmågor. Körkort, för manuell växellåda, är ett krav. Vi möter många ungdomar med olika problematik vilket ställer höga krav på att du har en god förmåga att bygga relationer, har ett inre lugn och en personlig stabilitet. Du har god samarbets- och initiativförmåga. Du drivs av viljan att motivera ungdomar till förändring, dagliga rutiner och meningsfull sysselsättning. För att lyckas i ditt uppdrag behöver du ha god förmåga att kommunicera (muntligen och skriftligen), hålla struktur och planering, samt kunna utöva kontroll och gränssättning med respekt för den unges situation. Det är också viktigt att du är stresstålig, flexibel och van att hantera uppdrag med flera aktörer inblandade, såsom ungdomens nätverk, socialtjänst och skola. Vidare ställer detta även krav på att kunna samarbeta och delegera. Du ska också ha förmågan att ta eget ansvar, skapa egna rutiner, aktivt bidra med tankar och idéer för att utveckla och förbättra verksamheten, kunna se verksamheten i sin helhet och därifrån kunna fatta beslut utan att ha arbetsledare på plats.

Anställningens omfattning

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning Omfattning: Heltid

Ansökan

Ansök senast: 2022-07-17 Referensnummer: 2.9.1-03829-2022
Välkommen att söka genom att:

Lön

Löneform:

Anställning

Antal annonserade arbetstillfällen: 1 Arbetstid: Dagtid

Kontakt

Kontaktperson
Fackliga företrädare
Shaheena Kashmiri
Avdelningsföreståndare
010-4532773
Stefan Eriksson
Facklig företrädare OFR
072-5536131

Martin Rapp
SEKO
010-4532798

Martin Bergvall
SACO
010-4532786


Övrigt

Övrigt: Utöver ett stimulerande, utvecklande och givande arbete, erbjuder Brättegården dig en god arbetsmiljö och bra förmåner. Förmånerna består bland annat av extra semesterdagar, lediga klämdagar, friskvårdsbidrag, ersättning för läkarbesök och läkemedel etc. Vi tillämpar rökfri arbetstid. SiS arbetar aktivt mot all form av diskriminering och välkomnar alla sökande. Inför rekryteringsarbetet har Statens institutionsstyrelse tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanber oss därför bestämt kontakt med mediesäljare, rekryteringssajter och liknande.