Jobbeskrivning

SiS söker HR-direktör

Referensnummer: 2.9.1-7906-2023

Statens institutionsstyrelse, SiS, är en myndighet som ansvarar för individuellt anpassad tvångsvård för ungdomar med komplex psykosocial problematik och för vuxna med missbruk. SiS verkställer även sluten ungdomsvård. Det gör vi på ungdomshem och hem för vuxna med missbruk, över hela landet. Hos oss på SiS blir ditt arbetsliv en spännande utmaning. Oavsett var i vår organisation du arbetar, eller vilken tjänst du har, hjälper du till att skapa livsviktig förändring.

På huvudkontoret i Solna Business Park är vi ca 350 medarbetare och tillsammans arbetar vi för att stötta och utveckla myndigheten med ca 4000 medarbetare.

Arbetsuppgifter

Är du en nyfiken, modig och samhällsintresserad ledare? Då kan det vara dig vi söker!

Som HR-direktör inom SiS arbetar du med ett komplext och intressant samhällsuppdrag. I detta strategiskt mycket viktiga uppdrag förväntas du aktivt bidra, utveckla, samordna och följa upp myndighetens arbete inom hela HR-området.

Avdelningen ansvarar för myndighetens arbetsgivarpolitik, kompetensförsörjning, kompetensutveckling och arbetsmiljö samt för att lämna stöd i dessa frågor till alla nivåer i myndigheten. Det innebär att långsiktigt formulera och driva utvecklingen för att säkerställa att myndigheten är en attraktiv arbetsgivare med kompetenta och engagerade medarbetare och chefer. HR-direktören företräder SiS i arbetsgivarfrågor såväl internt som externt.

Som HR-direktör har du ett tydligt strategiskt fokus där dina starka egenskaper är att se helhet, sammanhang och nya möjligheter. Det omfattar att överblicka, bedöma och hantera behov av organisatoriska och kompetensmässiga förändringar för myndigheten som helhet, såväl som att utveckla arbetet inom HR-avdelningen. 

HR-avdelningen består av 3 sektioner, sektionen för arbetsgivarpolitik, sektionen för kompetensförsörjning och arbetsmiljö och sektionen för kompetenscenter.  HR-direktören, de tre sektionscheferna och förhandlingschefen utgör avdelningens ledningsgrupp. Som avdelningsdirektör ingår du tillsammans med övriga avdelningsdirektörer och stabschefen i myndighetens nationella ledningsgrupp, som leds av generaldirektören. Du har ett verksamhets-, budget- och personalansvar samt arbetsmiljöansvar.

Kvalifikationer

Du ska ha:

 • akademisk examen inom området för avdelningens uppdrag eller annan utbildning i kombination med relevant erfarenhet som arbetsgivaren bedömer relevant
 • mångårig aktuell chefserfarenhet inkluderande fullständigt verksamhets-, budget och personalansvar
 • flerårig erfarenhet av att leda operativ och strategisk HR-verksamhet i en större organisation
 • gedigen erfarenhet av arbete med strategiska utvecklingsfrågor och långsiktigt förändringsarbete i en komplex verksamhet
 • erfarenhet av att leda chefer
 • kunskap och erfarenhet av arbetsgivarpolitik, arbetsrätt och fackliga förhandlingar
 • kunskap och erfarenhet av strategisk kompetensförsörjning
 • erfarenhet av aktivt arbete med trygg och säker arbetsmiljö
 • erfarenhet av arbete i strategisk/nationell ledningsgrupp
 • god kommunikativ förmåga i tal och skrift, på svenska och engelska

Det är meriterande om du har:

 • utbildning riktad till chefer inom staten
 • erfarenheter av att hantera medial uppmärksamhet
 • erfarenhet av upphandling
 • erfarenhet av dygnet runt verksamhet som finns geografisk i hela landet
 • kunskap och förståelse för den politiska beslutsprocessen som gäller för offentlig verksamhet i allmänhet och statlig verksamhet i synnerhet

SiS lägger stor vikt vid ett gott ledarskap. Hos oss innebär ett gott ledarskap innebär att du tar ansvar för helheten och förverkligar SiS vision och mål. Du arbetar för att våra mål nås genom att skapa goda strukturer, arbetssätt och kultur. Du tar tag i utmaningar och agerar med mod. Du är en god förebild och visar tillit till dina medarbetares och kollegors kompetens och uppmuntrar dem till utveckling och att ta eget ansvar. Du involverar dina medarbetare i vårt utvecklingsarbete och skapar förutsättningar för ett aktivt medarbetarskap och för en lärande organisation. Du främjar ett gott samarbete inom SiS och med andra samarbetspartners. Självklart verkar du för en god samverkan med arbetstagarorganisationerna och skyddsorganisationen på SiS. Vidare är du kommunikativ och skapar dialog, delaktighet och engagemang.

Vi fäster stor vikt vid dina personliga egenskaper och förmågor.

Anställningens omfattning

Anställningsform: tillsvidare, 6 månaders provanställning tillämpas. Chefsavtal

Omfattning: Heltid

Tillträde: enligt överenskommelse.

Ansökan

Ansök senast: 2023-12-10

Referensnummer: 2.9.1-7906-2023

Tester kommer att ingå som en del av rekryteringsprocessen.

Välkommen med din ansökan!

Kontakt

I denna rekryteringsprocess så samarbetar vi med Randstad. Vid frågor gällande rekryteringsprocess så är du välkommen att ta kontakt med ansvarig rekryteringskonsult Lotta Carlsson lotta.carlsson@randstad.se eller 073-075 23 25.

Fackliga företrädare:

Lena Henriksson Saco-S 010-453 41 95

Thord Jansson ST/OFR 010-453 41 81

Peter Kvist Seko 010-453 41 09

SiS arbetar aktivt mot all form av diskriminering och välkomnar alla sökande.
För arbete på våra institutioner gör SiS registerkontroll innan anställning.
Inför rekryteringsarbetet har Statens institutionsstyrelse tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanber oss därför bestämt kontakt med mediesäljare, rekryteringssajter och liknande.
Läs gärna mer om oss på https://www.stat-inst.se/jobba-hos-oss/

Ansökan

Ansök senast: 2023-12-17 Referensnummer: 2.9.1-7906-2023

Kontaktperson

Dela sidan med andra