Stort behov av vård- och behandlingsinsatser mot ohälsa hos ungdomar på SiS

En ny forskningsrapport  från SiS visar att det fanns många behandlingskrävande hälsoproblem hos den undersökta gruppen ungdomar på SiS ungdomshem.

Bland de hälsoproblem som upptäcktes i samband med undersökningarna fanns sjukdomar och ohälsotillstånd av vitt skilda slag. Resultaten påvisade också skillnader mellan könen där flickorna visade sig vara en särskilt utsatt grupp på nästan alla de områden som studerades.

– Vi har sett mycket stort behov av att förbättra ungdomarna hälsa, och det är mycket angeläget att flickors utsatthet lyfts fram, säger Stefan Kling, rapportförfattare och verksamhetschef för Medicinsk elevhälsa samt skolöverläkare vid grundskoleförvaltningen i Malmö stad.

Forskningsrapporten Hälsokontroll för SiS-ungdomar är den första nordiska studien av sitt slag. I rapporten presenteras resultat från en studie av främst somatisk ohälsa och indikationer på tandohälsa bland ungdomar placerade på fyra särskilda ungdomshem. 

Studien är den första av sitt slag som genomförs inom SiS men bekräftar resultat från andra undersökningar av barn och unga i samhällsvård. Rapporten visar således på ett tydligt behov av samverkan mellan socialtjänsten, hälso- och sjukvården och SiS.

Som ett led i att säkerställa att barn som placeras i samhällsvård får behövlig vård har regeringen nyligen föreslagit lagändringar på området. Av lagrådsremissen framgår att socialnämnden ska underrätta landstinget om att den unge ska erbjudas en hälsoundersökning i anslutning till att vård utanför det egna hemmet inleds.

Ladda ner rapporten.

Pressmeddelande,

Kontakt

Stefan Kling
Telefon mobil: 070-525 38 71 (endast dagtid på vardagar)

Stefan Hell Fröding
pressekreterare
Telefon direkt: 010-453 40 90

stefan.hellfroding@stat-inst.se

Fakta

Dela sidan med andra