Jag godkänner
Statens Institutionsstyrelse - till startsidan Det gäller livet.

Drogförebyggande arbete får SiS utvecklingspris 2019

Genom ökat samarbete mellan institutionerna har SiS missbruksvård haft stora framgångar i det drogförebyggande arbetet. För sitt arbete har verksamheten nu mottagit SiS utvecklingspris 2019.

SiS utvecklingspris 2019 tas emot av Karin Svensson, verksamhetsutvecklare SiS missbruksvård, Maria Skoglund, verksamhetsdirektör SiS missbruksvård och Mervi Blomgren, biträdande institutionschef och drogförebyggare SiS LVM-hem Fortunagården.

Varje LVM-hem har idag en drogförebyggare som samordnar arbetet på institutionen. Tillsammans med en central verksamhetsutvecklare på verksamhetskontoret för missbruksvård ses alla drogförebyggarna ett par gånger om året för att utbyta erfarenheter. De har även gemensamt utvecklat en kunskapsbank på intranätet, där alla medarbetare kan lär sig mer om hur och var man kan upptäcka droger.

Maria Skoglund, verksamhetsdirektör för SiS missbruksvård, berättar att satsningen påbörjades efter ett antal alvarliga drogincidenter på institutionerna.

– Vi ska göra allt vi kan för att det inte kommer in droger hos oss. För har vi inte drogfritt på våra institutioner, då står sig alla behandlingsinsatser vi erbjuder slätt. Det handlar om liv och död, säger Maria Skoglund.

Idag har SiS missbruksvård färre avskiljningar som beror på droger och det är färre klienter som uppger i utskrivningsintervjuerna (DOK-ut) att de använt droger eller alkohol under LVM-tiden.

SiS utvecklingspris är ett nyinstiftat pris, som delas ut internt inom SiS verksamhet. Priset syftar till att sprida och uppmärksamma förändringsarbetet inom myndigheten.

Nyhet,