Ny chef på SiS ungdomshem Vemyra

Magnus Grohp heter den nya institutionschefen på SiS ungdomshem Vemyra i Sollefteå. Han har både varit avdelningsföreståndare på Vemyra samt jobbat som psykolog på konsultbasis på institutionen. Nu ser han fram emot att fortsätta utveckla en modern institutionsverksamhet.

När Magnus Grohp flyttade till Sollefteå 2002 var en av de första sakerna han råkade ut för att hans bil vandaliserades. "Det är säkert nån av de där Vemyraungdomarna som varit i farten" spekulerade någon på bygden. Så var inte fallet, men det var första gången Magnus Grohp hörde Vemyra nämnas.

– Det finns en slentrianmässig bild av vad våra ungdomar står för som lätt blir missvisande. Vi ska nyansera den bilden, säger Magnus Grohp och fortsätter:

– Våra ungdomar tillhör de mest utsatta i vårt samhälle. Svår problematik och stort lidande behöver respekt och omtanke tillsammans med ett aktivt stöd för förändring. Givet detta ser jag inga gränser för positiv utveckling och jag blir alltid lika imponerad av det flickorna lyckas med.

Magnus Grohp kom först som konsulterande psykolog till Vemyra 2011. År 2013 anställdes han som avdelningsföreståndare på Utsikten, en behandlingsavdelning med sju låsbara platser. Parallellt med det fortsatte han att arbeta deltid med psykologiska utredningar.

– Jag fick även uppdraget som behandlingsansvarig för hela institutionen. Det har varit en uppgift som passat mig som kliniskt verksam psykolog, säger Magnus Grohp.

Att gå från landstingsverksamhet, privat verksamhet och arbete som universitetslärare in i en annan värld, som institutionsvärlden med särskilda ungdomshem ändå är, innebar att Magnus Grohp stötte på ett sätt att arbeta som han inte gjort tidigare. Att kombinera bästa möjliga vård och behandling med skydd mot en destruktiv tillvaro, ett dagligt säkerhetstänk och restriktioner kräver mycket av verksamheten.

– Inom SiS pågår en viktig utveckling vad gäller vård och behandling och samtidigt finns det mycket gott att förvalta. Det jag tycker är särskilt stimulerande är att profilera Vemyras verksamhet i den andan.

Det kan tyckas vara en självklarhet för SiS att myndigheten med enkelhet berättar om allt fantastiskt arbete som faktiskt uträttas ute på institutionerna. För Magnus Grohp är det en hjärtefråga:

– Jag vill att våra uppdragsgivare, men även samhället i stort, ska få en klar och tydlig bild av vad och hur vi gör, förstå det vi åstadkommer och se vad detta kan innebära för våra placerade ungdomar.

Pressmeddelande,

Kontakt

Stefan Hell Fröding
pressekreterare
Telefon direkt: 010-453 40 90

stefan.hellfroding@stat-inst.se

Fakta

Dela sidan med andra