Statens Institutionsstyrelse - till startsidan Det gäller livet.

Sockersmart skola besökte Ljungbacken

Att byta läsk och godis mot frukt och grönt visade sig inte vara så svårt när ett sockersmart fikabord stod på schemat för lärare, elever och behandlingsassistenter på SiS ungdomshem Ljungbacken.

Vi äter idag mer socker än någonsin tidigare. Det vet vi. Vi vet också att vi ska undvika de mest uppenbara sockerfällorna. Men ibland kan det vara svårt att komma på goda alternativ. På SiS ungdomshem Ljungbacken, där man sedan tidigare erbjuder ungdomarna en pulshöjande aktivitet varje morgon, är det dags för en hälsodag. En dag i det smarta sockrets tecken.

Dagen leds av Susanna Almström, hälsopedagog och grundare av projektet ”En sockersmart skola”, och Sandra Eklund, studie-och yrkesvägledare på SiS ungdomshem Brättegården.

Fysiska aktiviteter, frukt och grönt ringar in dagen

I gymnastiksalen står ett bord uppdukat med cola-flaskor, godispåsar och vanligt förekommande mellanmål och frukosttillbehör. Det är många ungdomar, behandlingsassistenter och lärare med från olika avdelningar. Ungdomarna lyssnar intresserat och ibland går ett sus genom salen när Susanna Almström demonstrerar hur mycket socker de olika produkterna på bordet innehåller. Efter lunchen får ungdomarna göra egen humus, daddelbollar, smoothies, fruktspett, spela vollyboll och tävla i ett musikquiz som lärarna satt ihop.

Sandra Eklund, Susanna Almström, och Ljungbackens rektor Jeanette Mellqvist visar upp ungdomarnas fruktspett och smoothies från hälsodagen på Ljungbacken.

– Jag tål inte frukt och grönsaker, säger en kille när Susanna Almström ska demonstrera hur de tillsammans ska göra en smoothies på blåbär, jordgubbar, banan och spenat.

– Det tvivlar jag på, säger Susanna, med glimten i ögat och ber honom sköta mixern när ingredienserna ska blandas. När det senare är dags för det sockersmarta fikabordet tycks ungdomarnas tveksamheter vara som bortblåsta.

– Det har varit jättekul, ungdomarna lyssnade verkligen och man ser när ”sockerpoletten” trillar ner, och hur kul de tyckte att det var att göra ett sockersmart fikabord, säger Susanna Almström.

Nyhet,