Statens Institutionsstyrelse - till startsidan Det gäller livet.

Förenade Förorter gästade Tysslinges kulturvecka

SiS ungdomshem Tysslinge anordnade nyligen en kulturvecka. Organisationen Förenade Förorter bjöds in för att hålla en workshop i Spoken Word.

Ungdomarnas målningar från kulturveckan på Tysslinge ungdomshem.

Personalen på SiS ungdomshem Tysslinge placerar ut bänkar och stolar i idrottssalen inför en workshop med Förenade Förorter. SiS-läraren Josefin Branzell presenterar kulturveckan för ungdomarna.

– Ni kan delta i tre olika workshops: kreativt skrivande, konst och skulptur och stop motion film. Det är frivilligt att delta och veckan avslutas med en utställning för de som vill visa upp sina skapelser.

Simon Matiwos och Saman Sokhanran från Förenade Förorter inleder kulturveckan med en workshop i Spoken Word. Förenade förorter arbetar med kultur, folkbildning och självorganisering med inriktning på ungdomar. De är mest kända för tävlingen ”Ortens bästa poet” som har anordnats i flera städer runtom i landet.

Saman Sokhanran och Simon Matiwos från föreningen Förenade Förorter. 

Simon Matiwos och Saman Sokhanran börjar sin workshop med att visa videor från Youtube som har rytmisk poesi. De går igenom vikten av stavelser och betoning för att hitta rätt rytm i en text. Begrepp inom svenska språket illustreras av bland annat kända fotbollsspelare.

– Hur många stavelser finns det i Ibrahimovic? frågar Simon Matiwos.

Ungdomarna lär sig att ta reda på antalet stavelser genom att klappa händerna och förstår snabbt hur det fungerar. De får också lära sig om allitteration och metaforer. Simon Matiwos berättar att allitteration är en sorts bokstavsrim och ger exemplet ”Messi missar massa mål”.

Fler målningar från Tysslinges kulturvecka.

Simon Matiwos avslutar workshoppen med att läsa några av sina dikter och önskar ungdomarna lycka till med sitt kreativa skapande.

– Det är klart det är viktigt att ungdomar får uttrycka sig kreativt. För i ungdomars identitetsskapande, på vägen till att bli vuxen, krävs det mycket uttryck och då kan ett kreativt sådant vara till hjälp, säger Saman Sokhanran efter workshoppen.

Josefin Branzell berättar att många av ungdomarna på ungdomshemmet har ett behov av att uttrycka sig kreativt men att det inte är alla som har hittat verktygen för att göra det tidigare.

SiS-läraren Josefin Branzell på Tysslinge ungdomshem.

– Jag hoppas att den här workshopen kan ge mersmak och inspiration till ungdomarna, säger Josefin Branzell.

Nyhet,