Statens Institutionsstyrelse - till startsidan Det gäller livet.

Fagared har yoga på schemat

I Sörängenskolan på SiS ungdomshem Fagared har eleverna yoga på schemat. Nu är den ett fast inslag på skolans morgonsamlingar.

Yogaläraren Tony Puustinen under morgonsamlingen på SiS ungdomshem Fagared. 

Yogan har funnits på schemat sedan februari 2019. Efter ett initiativ från några av Sörängenskolans lärare blev yogan en del av skolans morgonsamlingar. Till en början var det inte så självklart för alla att inta yogamattan.

– Vissa var lite skeptiska och höll sig avvaktande medan andra gärna ville vara med. De som hellre satt i en fåtölj vid sidan av fick göra det, säger Sinikka Veivo, lärare på Sörängenskolan.

– För de flesta var det något helt nytt. Några kände till lite om yoga men hade inte provat eller praktiserat. Så småningom ville fler vara med och ibland deltar också behandlingspersonalen. 

Yogaworkshops för personalen 

De SiS-lärare som håller i yogan har lång erfarenhet av det men är inte utbildade i träningsformen. Därför bjöds även yogaläraren Tony Puustinen in. När Tony berättade om sin egen yogaerfarenhet var intresset stort bland ungdomarna.

Personal på Fagared har deltagit i en workshop med Josephine Wikström som, tillsammans med Tony, arbetar med traumaanpassad yoga. Genom ”Prison Yoga Project” har de också yoga på olika fängelser.

Minskad stress tydlig fördel

Åsa Vildblomma, rektorn på Sörängenskolan, är positiv till yogan och ser gärna att skolan fortsätter med den. Forskning inom området har visat på tydliga fördelar och att yoga kan sänka ångest och stress.       

– Idag är ungdomarna övervägande positiva till yogastunderna. Många tränar på gym och känner sig stela. De ser fram emot att stretcha, öva balans och kanske framförallt att slappna av en stund, säger Sinikka Veivo.

Nyhet,