SiS kapacitet ökar

Snart ger SiS många byggprojekt större utdelning. Innan sommaren tillkommer 48 nya platser och det är bara början.

I mars är den första av SiS nya standardavdelningar klar att tas i bruk. Då får SiS ungdomshem Ljungbacken i Uddevalla ett tillskott på 16 platser.

– Äntligen! Vi är sedan flera år mitt uppe i den mest kraftfulla utbyggnaden i SiS historia, säger Jan Berg som är chef på enheten för lokaler och miljö.

– Ljungbacken är först ut och innan sommaren är också SiS ungdomshem Folåsa och SiS LVM-hem Gudhemsgården klara med sina nya avdelningar.

Just nu pågår byggprojekt på ett 20-tal institutioner. Bara inom ungdomsvården handlar det om nybyggnation eller projektering för cirka 150 platser.

– Störst är Utredningshemmet på SiS ungdomshem Hässleholm där vi skapar 32 nya platser på den befintliga tomten.

Förutom nya avdelningar pågår renoveringar och tillbyggnationer både här och där. Det är nya kök, utrymmen för vård i enskildhet och inte minst SiS nya standardskola. Ljungbacken och Folåsa blir först ut med standardskolan om cirka ett år.

Under 2018 har flera stora projekt färdigställts.

– Vi har öppnat avdelning Torpet på SiS ungdomshem Långanäs efter renovering, Kornhall på SiS ungdomshem Nereby, en ny utslussningsavdelning på SiS ungdomshem Klarälvsgården samt den helt nya MultifunC-avdelningen på SiS ungdomshem Råby, säger Jan Berg.

Jan Berg, enhetschef Lokaler och miljö, SiS.

Efterfrågan har ökat kraftigt se senaste åren inom både ungdomsvården och missbruksvården. Att bygga nytt kräver dock många och långa förberedelser.

– För att optimera den nya standardavdelningen har vi haft åtskilliga seminarier med de som ska jobba i lokalerna. Vi har även haft ett nära samarbete med Chalmers och deras institution för vårdens arkitektur.

Att bygga nytt är en viktig del för att öka SiS kapacitet. En annan del är att rekrytera rätt medarbetare och där satsar SiS med kampanjen ”Det gäller livet”.

Nyhet,

Dela sidan med andra