Mixade lag med ungdomar och poliser

Det blev tredje gången gillt när polis och ungdomar möttes i fotboll på SiS ungdomshem Stigby. Idrottslärare Kim Lagerkvist höll i trådarna och hade även kopplat in före detta förbundskapten Tommy Söderberg.

Träffen mellan polisen och ungdomar handlar inte bara om fotboll. Det viktiga är att bygga förståelse, att låta ungdomar och poliser mötas under nya omständigheter. Ett annat mål är att intressera ungdomarna för föreningsliv. Fem ungdomar som skrevs ut förra året är nu aktiva i en idrottsförening i sin hemkommun.

 

En ny värld öppnar sig

Skolan är ju en viktig del av vardagen och där kan SiS vara omvända världen. En av pojkarna berättar att hemma ville han inte alls gå i skolan

– När man kommer till Stigby och det är helg eller lov så är det tråkigt. Jag ser fram emot måndag och skolan igen, säger han.

– Det här gör skillnad. 60 procent av de placerade ungdomarna har inte begått något brott sex månader efter utskrivning, säger Sofia Jurva, biträdande IC.

Dagens huvudattraktion

Dagens huvudattraktion blev Fotbollsmatchen. Enligt de professionella bedömarna en toppenmatch. Samarbetet mellan ungdomar, personal och polis fungerade fantastiskt och slutresultatet blev 3-1.

Matchen följdes av både lokal media och SVT:s Sportspegeln.

Tommy Söderberg som coachade det förlorande laget säger att de andra faktiskt var bättre och hade fantastiska och moderna målvakter.

– Jävligt bra, det roligaste sedan jag kom hit, berättar en pojke.

– Det var kul att komma hit och spela, och bra att få sitta ner med ungdomarna. Det kommer att bli fler tillfällen, säger polisen Magnus Nordström.

Dagen avslutades med att eleverna tackade polisen.

– Riktigt häftigt, säger Kim Lagerkvist.

Se reportaget i Sportspegeln

Nyhet,

Dela sidan med andra