Läs om makt och roller på ett ungdomshem

Relationen mellan vuxna och ungdomar på SiS ungdomshem är präglad av en stark maktobalans som båda parter försöker förhålla sig till och emellanåt distansera sig från. Det visar Rapporten ”Behandlingsdilemman och identitet på ett särskilt ungdomshem för unga män”.

Rapporten ger inblick i samspelet mellan pojkar och personal på ett av SiS ungdomshem.  Ungdomarna bjuder inte oväntat på motstånd på olika sätt. Personalen försöker, å sin sida, hitta sätt att utåt sett förminska sin auktoritet.

Rapporten skildrar hur personal och ungdomar bland annat använder sig av humor för att komma runt svårigheterna och göra det dagliga samspelet smidigare.

Som läsare får vi även en fördjupad bild av hur ungdomarna väljer att förhålla sig till förväntningar och roller.  Det blir tydligt hur viktigt språket är. Hur vi väljer att benämna varandra får konsekvenser.

Anna Franzén tar bland annat teckenekonomi som exempel när hon visar på de dilemman behandlingsarbetet kan innebära för personalen, och på vilka uttryck det kan ta sig i vardagliga situationer på ungdomshemmet

Studien är baserad på ett etnografiskt fältarbete, och materialet består framför allt av videoinspelningar och intervjuer.

Beställ eller ladda ner rapporten

Nyhet,

Dela sidan med andra