Björkbacken är först ut att bli HBTQ-certifierad

SiS ungdomshem Björkbacken är SiS första HBTQ-certifierade institution. Här är kön inget självklart, men det är däremot ett öppet bemötande. – Det är viktigt att tänka på hur vi ställer frågor, säger institutionschef Birgitta Strandin.

– Bara för att man befinner sig i ett kön är det inte säkert att man uppfattar sig som det könet. Den här processen har inneburit att vi har fått titta på våra egna fördomar, berättar Birgitta Strandin.

Ungdomshemmet är först ut inom SiS att bli HBTQ-certifierat.  Psykologverksamheten blev certifierad av RFSL redan för ett par år sedan, men nu gäller HBTQ-certifieringen alltså hela institutionen.

Representanter från alla avdelningar och från skolan har gått utbildning i RFSL:s regi. En gång i månaden ska all personal jobba med teman om normer och kön, och till grund för certifieringen ligger Björkbackens handlingsplan som RFSL har godkänt.  Den beskriver hur det öppna och normkritiska förhållningssättet ska genomsyra allt från utredningar, blanketter och miljö till aktiviteter och bemötande.

Och självklart gäller inte det öppna förhållningssättet bara gentemot ungdomarna. Det är lika viktigt arbetskamrater emellan.

– Certifieringen gäller i tre år, så nu är det verkstad så att vi får behålla den, säger Birgitta Strandin.

 

”Vi ger likvärdig vård till alla oavsett sexuell läggning, etnicitet, kön, funktionsförmåga, religion, ålder eller politisk åskådning. För att klara av detta behöver vi synliggöra normer och öka vår kunskap om HBTQ-frågor, samt hålla dessa frågor aktuella i alla delar av vårt arbete”

Inledningen i Björkbackens handlingsplan som ligger till grund för certifieringen.

Läs mer om HBTQ-certifiering

 

 

Nyhet,

Dela sidan med andra