SiS begär granskning av IVO

Aftonbladet publicerar i dag uppgifter om en ungdom som tidigare har varit
placerad på SiS institution. Uppgifterna rör påstådda missförhållanden i ett
ärende inom socialtjänst och på institution. SiS tar allvarligt på uppgifterna
och har därför gjort en lex Sarah-anmälan till IVO.

Socialtjänsten placerar ungdomar på särskilt ungdomshem när frivilliga alternativ som familjehem eller HVB-hem (hem för vård och boende) inte har fungerat. Våld, missbruk och kriminellt beteende är vanliga orsaker till placering.

SiS har ett svårt uppdrag som ställer särskilt höga krav på medarbetares bemötande och förmåga att handla korrekt även i svåra situationer. Uppgifterna i Aftonbladet rör påstådda missförhållanden.

Aftonbladet har bett om kommentarer från SiS i det enskilda ärendet.

­– Vi har lämnat ut begärda handlingar och svarat på alla frågor, men kan aldrig gå så långt att vi kommenterar enskilda ärenden, säger Christer Pedersen, kommunikationsdirektör. En ung människas utsatthet och problem diskuterar vi inte med andra än berörda. För oss handlar det om ett professionellt förhållningssätt till uppdraget men framför allt är det att visa respekt och omtanke om de ungdomar som har vistats hos oss.

SiS har nu vänt sig till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, med en begäran att uppgifterna ska utredas skyndsamt.

IVO genomför regelbundet oanmälda och föranmälda inspektioner på SiS institutioner. De intagnas synpunkter är ett viktigt inslag vid inspektionerna.

– SiS välkomnar alla former av extern tillsyn och rättar sig alltid efter de beslut IVO fattar. Besluten bidrar till rättssäkerhet och hög kvalitet i vår verksamhet, säger Christer Pedersen.

Nyhet,

Dela sidan med andra