Statens Institutionsstyrelse - till startsidan Det gäller livet.

Information om tjänsten

Forskningsledare till forsknings- och utvecklingsenheten, SiS huvudkontor

Arbetsplatsbeskrivning

Statens institutionsstyrelse, SiS, är en myndighet som ansvarar för individuellt anpassad tvångsvård för ungdomar och för vuxna med missbruk. Det gör vi på särskilda ungdomshem och LVM-hem över hela landet. SiS verkställer även sluten ungdomsvård och finansierar forskning för att utveckla vården och behandlingen. I klartext är det vårt uppdrag att vända liv som präglats av utanförskap, missbruk och psykosociala problem. Därför spelar SiS en avgörande roll i vårdkedjan och ger hopp i svåra situationer. Att skapa den livsviktiga förändringen och möjligheten är inget vanligt jobb. Därför blir ditt arbetsliv på SiS en resa i personlig utveckling och din vardag en tuff och spännande utmaning på alla professionella plan. På huvudkontoret på Lindhagensgatan, Hornsberg i Stockholm, är vi ca 200 medarbetare fördelat på sex avdelningar. Tillsammans arbetar vi för att stötta och utveckla myndigheten med ca 4000 medarbetare. Myndigheten växer och i december 2020 kommer huvudkontoret att flytta till nya lokaler i Solna Business Park.

Arbetsbeskrivning

SiS söker nu en forskningsledare till huvudkontoret i Stockholm. Tjänsten är placerad på forsknings- och utvecklingsenheten (FoU) som tillhör avdelningen för utveckling av vård och behandling. FoU-enhetens huvudsakliga arbetsuppgifter är metodutveckling och kunskapsutveckling för att stödja verksamheten vid våra LVM-hem och särskilda ungdomshem. Vi fördelar också årligen medel till extern forskning med bäring på SiS verksamhet. På enheten finns ett tjugotal medarbetare, varav två forskningsledare och en forskningssekreterare. Myndigheten kommer att fokusera ytterligare på forskning och utvärdering, och under året kommer vi att öka bemanningen för forskningsrelaterade frågor. Som forskningsledare kommer du att ansvara för planering, beredning och uppföljning av myndighetens externa forskningsverksamhet samt för att sprida resultaten inom myndigheten. Ytterligare uppgifter är att ansvara för forskningsrelaterad omvärldsbevakning, vara rådgivande och stöttande i vetenskapliga frågor och kommunicera vetenskapliga rön till myndigheten. I forskningsledarens arbetsuppgifter ingår också att hålla sig uppdaterad om verksamhetens behov och önskemål och initiera och driva myndighetsinterna projekt som stödjer kunskapsutvecklingen och implementeringen av en kunskapsbaserad praktik. Forskningsledaren deltar även fortlöpande i avdelningens arbete med kunskapsstyrning, normering, kompetensutveckling, utveckling och uppföljning av SiS vård och behandling.

Kvalifikationer

Uppdraget kräver att du är självgående och initiativrik och kan strukturera och driva dina egna processer, samtidigt som förmåga att arbeta i grupp är en förutsättning. Du behöver ha en god förmåga att kommunicera abstrakta begrepp och teoretisk kunskap på ett begripligt och tydligt sätt och att anpassa information till skilda mottagare. Det är också viktigt är att du kan anpassa dig efter omständigheter och ser möjligheterna i förändring. Du ska ha: • Doktorsexamen i socialt arbete, sociologi, psykologi, medicin eller angränsade disciplin med relevans för SiS verksamhet • Några års erfarenhet av forskning inom ditt område • Dokumenterad god pedagogisk förmåga och god förankring i forskarsamhället • God kunskap inom såväl kvalitativa som kvantitativa metoder • Mycket goda kunskaper i svenska och engelska i såväl tal som i skrift Du bör ha: • Bedrivit forskning med inriktning mot substansanvändning, individer med psykosociala problem eller social vård • Intresse för kunskapsförmedling, verksamhetsnära forskning och verksamhetsutveckling • Erfarenhet av och vara öppen för att arbeta över disciplingränser Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Anställningens omfattning

Anställningsform: Tillsvidareanställning Omfattning: Heltid Tillträde: Enligt överenskommelse

Ansökan

Ansök senast: 2020-04-12 Referensnummer: 2.9.1-1706-2020
Välkommen att söka genom att:

Lön

Löneform:

Anställning

Antal annonserade arbetstillfällen: 1

Kontakt

Kontaktperson
Fackliga företrädare
Sara Lövenhag
Enhetschef
010-453 41 58
Taina Niskala
Saco-S
010-453 40 35

Lotta Hedeby
ST/OFR
010-453 40 06

Peter Kvist
Seko
010-453 41 09


Övrigt

Övrigt: SiS arbetar aktivt mot all form av diskriminering och välkomnar alla sökande. Inför rekryteringsarbetet har Statens institutionsstyrelse tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanber oss därför bestämt kontakt med mediesäljare, rekryteringssajter och liknande.