Vi placerar cookies på din dator för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Läs mer om cookies och personuppgifter.

Jag godkänner
Statens Institutionsstyrelse - till startsidan Det gäller livet.

Utbildningsvägar

För att arbeta med vård och behandling på SiS särskilda ungdomshem och LVM-hem behöver du rätt utbildning. Här hittar du information om några utbildningsvägar.

Högskoleutbildningar

Högskoleutbildningar inom det sociala/psykosociala/ pedagogiska/hälsovårdande området är till exempel socionomprogrammet, sjuksköterskeprogrammet, de olika socialpedagogiska program som finns, samt andra liknande utbildningar.

 

IKM – Institutet för kunskaps- och metodutveckling inom ungdoms- och missbrukarvård vid Linnéuniversitetet i Växjö – utbildar i behandlingspedagogik som grund för missbruksvård och förändringsarbete.

IKM:s behandlingspedagogiska program, Pedagogik med inriktning mot ungdoms- och missbruksvård, 180 hp och Missbruks och beroendevård, masterprogram 180 hp samt fristående kurser är riktade mot den som arbetar eller vill arbeta med behandling inom området ungdomsvård och missbruksvård och rustar för möten med människor i svårigheter.

IKM utbildar i direkt samarbete med Statens institutionsstyrelse.

 

 

Yrkeshögskoleutbildningar

Yrkeshögskolan är en eftergymnasial utbildningsform med examen som bygger på ett mycket nära samarbete mellan arbetslivet och olika utbildningsanordnare. En tredjedel av utbildningen genomförs på en arbetsplats som lärande i arbete (LIA).

Flera Yrkeshögskolor utbildar behandlingsassistenter och behandlingspedagoger. SiS samarbetar med Myndigheten för yrkeshögskolan. Många institutioner deltar i utformningen och ledningen av utbildningarna som en garanti för att de svarar mot våra behov av kunskap och kompetens.

Även folkhögskolor erbjuder utbildningar till behandlingsassistent.