Jag godkänner
Statens Institutionsstyrelse - till startsidan Det gäller livet.

Information om tjänsten

SiS Hässleholm söker studie- och yrkesvägledare som vill göra livsviktig skillnad för utsatta ungdom

Arbetsplatsbeskrivning

Statens institutionsstyrelse, SiS, är en myndighet som ansvarar för individuellt anpassad tvångsvård för ungdomar och för vuxna med missbruk. Det gör vi på särskilda ungdomshem och LVM- hem över hela landet. SiS verkställer även sluten ungdomsvård och finansierar forskning för att utveckla vården och behandlingen. I klartext är det vårt uppdrag att vända liv som präglats av utanförskap, missbruk och psykosociala problem. Därför spelar SiS en avgörande roll i vårdkedjan och ger hopp i svåra situationer. Att skapa den livsviktiga förändringen och möjligheten är inget vanligt jobb. Därför blir ditt arbetsliv på SiS en resa i personlig utveckling och din vardag en tuff och spännande utmaning på alla professionella plan. SiS ungdomshem Hässleholm har avdelningar i Hässleholm och i Perstorp. Vi tar emot skolpliktiga pojkar och flickor med psykosocial problematik samt pågående kriminalitet och missbruk.

Arbetsbeskrivning

Brinner du för ungdomars rätt till utbildning och vill jobba på en skola med god stämning och hög arbetsglädje? SiS ungdomshem Hässleholm söker en utbildad studie- och yrkesvägledare som förutom sedvanliga studie- och yrkesvägledaruppgifter vill verka för att underlätta elevernas övergångar mellan SiS skola och extern skola. Våren 2020 flyttar vi in i våra nya och moderna lokaler, med en utökad skol- och behandlingsverksamhet. SiS Ungdomshem Hässleholm bedriver grundskola för sina placerade ungdomar. Som SYV på SiS har du ett livsviktigt uppdrag, nämligen att utveckla elevens intresse och kunskaper kring framtida studie- och yrkesval, vilket i sin tur skapar ökad motivation för studier. Den målgrupp ungdomar som är placerade hos oss har ofta en negativ inställning till skolan och många misslyckanden bakom sig. Som SYV erbjuder du elever stöd i frågor och valsituationer som gäller utbildning, yrken och arbetsmarknad genom individuella vägledningssamtal samt genom att informera grupper av elever. Du kommer att tillhöra skolorganisationen och ha skolan som utgångspunkt för ditt arbete. Du samverkar i hög grad med lärarna, men du kommer även att samverka med elevernas team på våra boendeavdelningar, där du då är delaktig i elevernas behandlingsplaner med fokus på skola. Du kommer att samverka med externa skolor i närområdet och i intilliggande kommuner, göra dokumenterade överlämningar av skoldokumentation med avlämnande och mottagande skolor. Vissa av de placerade eleverna kommer att gå i extern skola utanför SiS. Du arbetar relationsskapande och får en chans att göra skillnad för varje individ och möjliggöra plats för förändring. Arbetet är omväxlande, utmanande och utvecklande i din profession som SYV. Du kommer att samarbeta och utbyta erfarenheter med övriga SYV på myndighetens 23 ungdomshem. Du kommer även att delta i olika myndighetsgemensamma skolkonferenser och utbildningsinsatser. SiS erbjuder dessutom en rad olika internutbildningar för att skapa goda förutsättningar i din personliga utveckling. Vi arbetar utifrån våra värdeord; Respekt, Omtanke och Tydlighet. Anställningsformen är semesteranställning. Vi tillämpar 6 månaders provanställning.

Kvalifikationer

Din personliga lämplighet är nyckeln till livsviktig förändring. Därför behöver du vara en empatisk person som drivs av en stark inre glöd och vilja samt har naturlig fallenhet att skapa framgång i arbetet med elever i behov av särskilt stöd. Vi söker dig som är färdigutbildad studie- och yrkesvägledare med erfarenhet. Du är engagerad och brinner för att hjälpa och vägleda ungdomar. Du vill arbeta tillsammans med andra: SYV, lärare, elever och behandlingspersonal samt olika samhällsaktörer. På så vis sätter du eleven i fokus och hjälper våra ungdomar utifrån deras individuella förutsättningar och mål. Vi fäster stor vikt vid personliga egenskaper och söker dig som är kommunikativ och som har förmåga att kunna vägleda både enskilda elever och ge information i grupp. Du har ett salutogent förhållningssätt. Du utgår från elevernas styrkor/behov/intressen/förutsättningar och utifrån dessa kan du presentera olika handlingsalternativ som underlättar för individen att välja utbildning och yrke för att bidra till en bättre livsplanering. Därför är egenskaper som att kunna motivera, stödja och entusiasmera av stor vikt. Som person är du tydlig, lyhörd, flexibel och har förmåga att samarbeta samt har en utåtriktad personlighet. Du ska kunna uttrycka dig väl i skrift då dokumentation är ett viktigt verktyg i det dagliga arbetet. Det är meriterande om du har erfarenhet av målgruppens problematik och institutionserfarenhet. Vi tillämpar provanställning. Intervjuer kan ske löpande. Körkort är ett krav. Läs mer om förmåner att vara anställd inom SiS: https://www.stat-inst.se/arbeta-hos-oss/formaner/

Anställningens omfattning

Anställningsform: Tillsvidareanställning Omfattning: Heltid

Ansökan

Ansök senast: 2019-09-01 Referensnummer: 2.9.1-2717-2019
Välkommen att söka genom att:

Lön

Löneform:

Anställning

Antal annonserade arbetstillfällen: 1 Arbetstid: Dagtid

Kontakt

Kontaktperson
Fackliga företrädare
Andreas Gehander
Rektor
010-453 38 04
Andreas Gustafsson
Saco-s
010-453 38 22

Sverker Göransson
institutionschef
010-453 38 01
Magnus Nilsson
OFR
010-4533840

Stefan Hasselfors
seko
010-453 64 29Övrigt

Övrigt: SiS arbetar aktivt mot all form av diskriminering och välkomnar alla sökande.